Aanloop naar de verkiezingen in Guatemala – inheemsen worden geviseerd

Verleden donderdag, 23 augustus, werd de spirituele leider en maya priester Ajq’ij Nicolas Lucas Ticum, oprichter van de Conferencia Nacional de Ministros de Espiritualidad Maya Oxlajuj Ajpop de Guatemala, neergeschoten. De Ajq’ij (spirituele leider) werd in de rug geraakt door vier kogels toen hij van een bus wou stappen in Guatemala Stad. Gelukkig werd geen enkel belangrijk orgaan ernstig geraakt en is de Ajq’ij van 76 jaar ondertussen buiten levensgevaar.

De associatie Oxlajuj Ajpop, die deel uitmaakt van de coordinadora indigena Waquib’Kiev, wordt gevormd door zeven organisaties van Ajq’ijabs (maya priesters) uit de verschillende maya-taalgebieden van Guatemala. Oxlajuj Ajpop werkt op verschillende gebieden ter ontwikkeling van het spirituele en sociale leven in de maya gemeenschappen, de intra- en interculturele dialoog, de reconstructie van het sociale leven na het gewapende conflict en de verdediging van de historische, culturele en spirituele rechten van de maya gemeenschappen.

Tot op dit moment is er geen officieel verslag over de feiten, maar de pre-electorale periode, gekenmerkt door de vele moorden op buschauffeurs en politieke activisten, en waarin de onveiligheidsproblematiek het centrale thema is, speelt zeker een rol. Eén van de presidentskandidaten, en mogelijk toekomstig president, is trouwens een legergeneraal die hard wil optreden (mano dura) tegen die onveiligheid en de georganiseerde criminaliteit, en het opdrijven van het onveiligheidsgevoel legt hem zeker geen windeieren in de opiniepeilingen. Recent werd diezelfde kandidaat nog gelinkt met een Amerikaan die ervan beschuldigd wordt moordaanslagen op buschauffeurs te hebben georganiseerd tijdens de laatste verkiezingen in Honduras, om zo het onveiligheidsgevoel te verhogen en extreem rechts aan de macht te brengen.

Op dit moment is er ook een toenaderingsproces aan de gang tussen de verschillende lokale leiders van de maya gemeenschappen, waaronder de Ajq’ijabs. Deze ontmoetingen moeten via de vorming van Volksraden, leiden tot de oprichting van de Grote Raad van de Mayab’ (Gran Consejo del Mayab’), instantie die, gebaseerd op de internationale akkoorden en overeenkomsten, de soevereiniteit van de maya gemeenschappen probeert te verdedigen die bedreigd worden door de mijnontginningen, de geplande stuwdammen, de oliewinning, ... allemaal projecten die door de nationale regering en de transnationale bedrijven als de toekomst voor Guatemala voorgesteld worden.

Eén van de punten die Oxlajuj Ajpop en de Grote Raad ook terug willen bespreken is het recht van de maya gemeenschappen om misdaden of overtredingen binnen de gemeenschap op te lossen via het gemeenschapsrecht, gebaseerd op de maya tradities. Op dit moment plant het Ministerie van Justitie een nationale bijeenkomst van maya leiders, waar de vorming van een Nationale Raad zal voorgesteld worden, onder de leiding van het ministerie en zonder de vooruitgang die al bewerkstelligd is vanuit de maya gemeenschappen te respecteren.
ndertussen heeft de Conferencia Nacional de Ministros de la Espiritualidad Maya de Guatemala Oxlajuj Aipop aan de politie en aan de  onderzoeksrechter gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de aanslag tegen Ajq’ij en Anciano Principal Nicolas Lucas Ticum, maar tot nu toe is er geen enkel antwoord... 

geschreven door: Tom Feyaerts en Manolo Garcia

Broederlijk Delen DOOR:

Deel dit artikel