AgriCord en FAO versterken partnerschap

Boerenorganisaties moeten meer slagkracht verwerven rond thema's als de klimaatverandering en voorlichting. De topmannen van AgriCord en de FAO willen daarom nog nauwer samenwerken.

 AgriCord is de koepelorganisatie van twaalf boerenorganisaties in Azië, Europa, Canada en Senegal. Elk hebben ze een ontwikkelingsagentschap dat zijn schouders zet onder de versterking van boerenorganisaties in ontwikkelingslanden. Als agri-agency van Boerenbond is Trias aangesloten bij AgriCord.

De koepel heeft al enkele jaren een partnerschap met de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Beide organisaties werken samen in het kader van Forest & Farm Facility, een programma dat familiale boeren weerbaar moet maken tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

Nauwere samenwerking

Tijdens een persoonlijk onderhoud hebben voorzitter Jean-François Isambert van AgriCord en directeur-generaal José Graziano da Silva van de FAO besproken hoe ze de banden nog nauwer kunnen aanhalen. 'We zijn perfect complementair', meent Isambert. 'Bij de FAO hebben ze een globale visie, terwijl wij de realiteit op het terrein kennen.'

Voor de FAO verschaft AgriCord een directe toegang tot boerenorganisaties in grote delen van Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Zo kreeg een Boliviaanse coöperatie van koffietelers onlangs een klein steunbedrag van de FAO, waarna lokale overheden beslisten om zelf ook 35 miljoen dollar te investeren in het project.

Zuid-Zuid

Naast het uitwerken van een aanpak rond klimaatverandering vindt de FAO het ook belangrijk dat boeren in arme landen hun kennis en know-how onderling uitwisselen. Niet enkel op individueel vlak, maar ook op het niveau van hun ledenorganisaties. Bij de agri-agencies van AgriCord is dit eveneens een belangrijk aandachtspunt.

 

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel