Agricord is klaar om aantal projecten te vertienvoudigen

tahalode1

Boerenorganisaties moeten een grotere rol spelen in de ontwikkelingssamenwerking. Dat zei Trias-directeur Lode Delbare als vicevoorzitter van Agricord tijdens een lunchmeeting bij de Europese Unie.

Het internationale netwerk van Agricord bundelt de projecten van twaalf agri-agencies, waarvan Trias er één is. Samen beheren deze ontwikkelingsorganisaties 348 projecten voor de versterking van meer dan 200 boerenorganisaties.

Jaarlijks realiseren de agri-agencies op het terrein 200 structurele doorbraken. Door kansarme boeren een stem te geven in het beleid of door hun positie te versterken in een waardeketen.

'We hebben de voorbije jaren aangetoond wat het belang is van sterke boerenorganisaties in de wereldwijde armoedebestrijding. We staan klaar om het volume van onze projecten substantieel op te schalen. Daarvoor hebben we wel de steun nodig van institutionele donateurs', zegt Lode Delbare.

Levens veranderen

Om de impact van het Agricord-netwerk te illustreren, kregen de Europese functionarissen uitleg over de werking van de Duitse Andreas Hermes Akademie. Ook het succesverhaal van Taha kwam aan bod. Deze Tanzaniaanse tuinbouworganisatie is er in tien jaar tijd in geslaagd om het leven van duizenden leden drastisch te veranderen.

'Vroeger was de productie van groenten en fruit een activiteit die enkel bedreven werd in moestuinen', vertelt Anthony Chamanga, chief manager van Taha. Vandaag rijzen de serres als paddenstoelen uit de grond. Met de steun van Trias Tanzania en enkele andere partners zorgt Taha zorgt voor bedrijfsopleidingen, teeltbegeleiding en verkoopsondersteuning.

Boodschappen voor de donorgemeenschap

'Onze tuinders beschikken over een mobiele telefoon waarmee ze toegang hebben tot technische kennis en marktinformatie. Omdat ze veel beter geïnformeerd zijn, is hun gemiddelde verkoopprijs gestegen met 28 procent', zegt Chamanga.

De manager van Taha heeft een duidelijke boodschap voor de donorgemeenschap in Europa. 'Als je de landbouw in Afrika wil stimuleren, moet je investeren in de omschakeling van overlevingslandbouw naar een marktgericht model.'

Chamanga hamert op het belang van transparante markten en de verspreiding van zowel kennis als technologie. 'En onthou dat het plaatje volledig moet kloppen: het heeft geen zin om de productie van tomaten te verhogen als er geen afzetmarkt voorhanden is', benadrukt hij.

Toekomstige beleidsplannen

Leonard Mizzi, een landbouwexpert van de Europese Commissie, was opgetogen over de lunchmeeting. 'Het is belangrijk om de rol van boeren en landbouworganisaties zichtbaar te maken. Zo kan de ondersteuning van het Agricord-netwerk netjes geïntegreerd worden in de toekomstige beleidsplannen.'

 

Deel dit artikel