Akkoord voor tijdelijke gevechtspauze in Homs

De Syrische regering en strijdende partijen hebben ingestemd met een tijdelijke staakt-het-vuren in de Syrische stad Homs. Zo wordt het voor het Rode Kruis mogelijk om hulp te bieden en zieken en gewonden te evacueren. Dat heeft het Internationale Rode Kruis op 20 juni bekend gemaakt.

Hulpverleners van het Rode Kruis staan klaar om hulp te verlenen in de oude stadskern van Homs en de wijken al-Qarabees, al-Qusour, Jurat al-Shayyah en al-Khalidiya.

Door de hevige gevechten van de afgelopen tien dagen zitten honderden burgers vast in Homs. Het aanhoudend geweld maakt het onmogelijk om de stad te verlaten of een veiliger onderkomen te zoeken. De inwoners hebben dringend behoefte aan water, voedsel en medische hulp.

 

Geen respect voor medische hulpverlening

Sinds de start van de onlusten in maart 2011 vielen er al honderden slachtoffers. Burgers zijn dagelijks de dupe van de gevechten. Het Rode Kruis maakt zich bovendien grote zorgen over het gebrek aan respect medische faciliteiten en ziekenhuizen. Hulp is hard nodig, maar de omstandigheden zijn zo gevaarlijk dat hulpverleners de slachtoffers niet altijd en overal kunnen bereiken.

Op dit moment is het Rode Kruis de enige internationale organisatie die hulpverleners inzet in Syrië. Het helpt de slachtoffers van het conflict al bijna een jaar door matrassen, dekens, voedsel, medicijnen en medische hulp te verstrekken.

Deel dit artikel