Ambities in Congo onaangetast ondanks afslankingskuur

jos van mierlo2Landendirecteur Jos Van Mierlo is bijna een jaar in dienst bij Trias. Hij kreeg de opdracht om het kantoor in Congo een nieuwe dynamiek te bezorgen. Geen makkelijke opgave, maar de eerste resultaten zijn stilaan zichtbaar.


Het regiokantoor in Congo bevindt zich op een scharniermoment. Begin volgend jaar treedt een nieuw programma in voege, maar eerst moeten nog twee grote projecten uitgefaseerd worden. Eén van de gevolgen is dat het personeelsbestand zal krimpen van 18 naar 11 medewerkers. "Dat zijn geen prettige operaties, maar Trias moet nu eenmaal maximale efficiëntie nastreven", zegt Van Mierlo.

Een belangrijk aandachtspunt van het nieuwe programma wordt de versterking van boerenorganisaties. De relaties met de boerenfederatie Repam en een aantal cacaocoöperaties in het westen van Congo worden verder gezet. "Met deze ledenorganisaties zijn we zo ver dat ze zelf kansen kunnen identificeren om de inkomens van hun leden op structurele wijze te verhogen", aldus Van Mierlo. De meeste cacaocoöperaties hebben voor de komende drie jaar een businessplan opgemaakt en de andere partners van Trias doen dat binnenkort.

Uit een armoedeanalyse is intussen gebleken dat Trias met de ondersteuning van cacao- en palmolieproducenten niet altijd de armste boerengezinnen bereikt. "De jongeren en vrouwen die we bevraagd hebben, wijzen bijvoorbeeld op het belang van tuinbouw. De reden: snel financieel rendement. Daarom zijn de productie van pompoenpitten en aardnoten typische vrouwenactiviteiten. Daar gaan we de komende jaren mee onze schouders onder zetten", vertelt de landendirecteur van Trias.

Een andere uitdaging is de ondersteuning van kleine ondernemers. "Tot hiertoe hebben we in Congo bijna uitsluitend gefocust op familiale boeren. Nu gaan we starten met projecten voor niet-agrarische ondernemers. Zo kunnen we de link maken tussen de boeren op het platteland en de consumenten in de stad", luidt het.

Een concreet voorbeeld is de productie van palmolie. Vandaag ondersteunt Trias een 50-tal boerengroepen die palmolie produceren. Om hun afzetmarkt te consolideren, mikt Trias nu ook op de omkadering van zeepmakers die de palmolie als grondstof gebruiken. "We gaan de ketenbenadering sterker ontwikkelen, met focus op kwaliteit. Zeker in ketens van belangrijke cash crops als cacao en palmolie", preciseert Van Mierlo.

Of hij soms niet ontmoedigd raakt door het aanhoudende geweld in Congo, vooral dan in het oosten van het land? "Congo blijft sowieso een moeilijke omgeving om te werken. Je moet hier out of the box durven denken. Als zich in het belang van de civiele maatschappij kansen aandienen om samen te werken met grote investeerders, dan mogen we daar niet per definitie blind voor blijven. Alle expertise is welkom om bijvoorbeeld platforms voor de verwerking van landbouwgewassen uit te bouwen", besluit Van Mierlo.

www.triasngo.be

Deel dit artikel