Arme mensen sparen

Dat is de vaststelling van het onderzoek van Jonathan Murdoch. Wel is het inkomen van arme ondernemers in het Zuiden veel te laag en onvoorspelbaar. Trias bekijkt ondertussen hoe het nóg meer kan inspelen op hun wensen.

Op een internationale conferentie in Brussel rond microfinanciering spraken specialisten zich nogmaals uit over het belang van het thema voor mensen die het moeten rooien met twee dollar per dag. Dat zijn er ondertussen maar liefst 2,7 miljard. "Veel van die mensen hebben geen toegang tot financiële diensten", zei Tilman Ehrbeck van CGAP vandaag in Brussel. "Van die 2,7 miljard hebben we er al 100 miljoen bereikt, we hebben dus nog een lange weg te gaan."

Een studie over microfinanciering wijst uit dat de toegang tot microfinanciering essentieel is. Maar er is nog veel voer voor verbetering. Zo moet de kwaliteit van de aangereikte financiële producten sterk de hoogte in en moeten microfinancieringsinstellingen (MFI's) meer luisteren naar hun cliënten. "De studie kwam tot de verrassende vaststelling dat arme mensen wel degelijk sparen, iets wat tot voor kort niet verondersteld werd", geeft professor Jonathan Murdoch van de universiteit van New York mee.

Op basis van het onderzoek schreef hij het boek 'Portfolios of the Poor'. "Arme mensen combineren minstens vier manieren om aan geld te komen", ondervond Murdoch. "Dit kunnen formele diensten zijn, zoals een lening bij een MFI, een spaarrekening en een levensverzekering, maar ook informele, zoals lenen bij de buren, gezinssparen, cash geld thuis, lenen aan anderen, enz."

Klik hier om verder te lezen.
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel