BD-Campagne 2005 -- de eerste resultaten

Brussel, zondag 27/3/2005 -- Broederlijk Delen schat dat de campagne dit jaar 3.498.695 euro opbrengt. Dit goede resultaat danken wij aan de inzet van vele vrijwilligers en de steun van nog meer schenkers. De campagne met de slogan 'Congo wil groeien' liep van 9 februari tot en met vandaag 27 maart.


Congo was het voorbeeld, maar Broederlijk Delen vroeg aandacht voor de eigen plannen van het hele Zuiden. Daarmee gaan we radicaal in tegen de gedachte dat het Westen projecten moet opstarten voor het Zuiden. Mensen in het Zuiden moeten de kans krijgen om hun eigen projecten op te starten en uit te voeren. ‘Alleen die eigen projecten zijn écht aangepast en écht gedragen. Alleen deze werkwijze levert de beste resultaten in de strijd tegen armoede en systemen van onrecht,’ zegt Luc Claessens, directeur van Broederlijk Delen.

De campagne van Broederlijk Delen had een dubbel doel.

1) Ze diende om het nodige geld te verzamelen voor de eigen plannen van 280 partnerorganisaties in 24 landen en voor onze acties over oorzaken van armoede.

2) We wilden aandacht vragen voor de democratisering van Congo. De afwezigheid van democratie bemoeilijkt er de eigen projecten van de bevolking. Dat de geplande verkiezingen er komen, is lang niet zeker. Daarom voerden we actie om de democratisering te steunen.

Welke concrete resultaten leggen we nu voor?

*** De zoektocht naar het noodzakelijke geld was een succes. ‘Op basis van de overschrijvingen en een steekproef bij vrijwilligers van de lokale acties maken we elk jaar op Pasen een goede schatting,’ zegt Peter Van Craenenbroeck, verantwoordelijke schenkerrelaties van Broederlijk Delen. Voor dit jaar zal dat ongeveer 3.498.695 euro opleveren. Dat is een stijging van bijna 9% tegenover 2004. Met die publieke steun blijft Broederlijk Delen één van de grootste Vlaamse noord-zuidorganisaties. ‘We weten wel dat sommige vrijwilligers hun actie voor Broederlijk Delen vervingen door noodhulp voor de tsunami. Maar we zijn opgelucht dat onze typische klemtoon op de structurele eigen plannen van het Zuiden ook aanslaat. We willen al onze vrijwilligers en schenkers daarvoor bedanken.’

91,1% van de inkomsten gaat naar de doelstelling: de eigen plannen van groepen mensen in het Zuiden mogelijk maken via partnersteun en acties over oorzaken van armoede. Andere kosten zijn bijvoorbeeld een transparante boekhouding of de zoektocht naar nieuw geld (slechts 2,4%).

*** En wat met de democratie in Congo? 62 Belgische organisaties (onder andere KVLV, VVKSM en Oxfam Wereldwinkels) werden lid van onze coalitie voor de democratie. Zo geven ze meer gewicht aan onze eisen (dat onze politici alles doen om ervoor te zorgen dat de verkiezingen doorgaan). Het echte resultaat van dat werk zal pas zichtbaar zijn als in juni dit jaar de verkiezingen inderdaad doorgaan.

*** Om alle geplande steun voor dit jaar bijeen te krijgen, zijn ook de giften van de komende weken broodnodig. Want het einde van de campagne betekent niet het einde van de inzet van Broederlijk Delen voor dit jaar.

Voor meer inlichtingen: Peter Van Craenenbroeck – Broederlijk Delen – 0495/21.52.63 – of Wouter De Schepper 0486/12.16.57.

Broederlijk Delen DOOR:

Deel dit artikel