Be proud Africa!

Nairobi, zaterdag 20/1/07 – Uhuru park, in het centrum van de Keniaanse hoofdstad Nairobi, kleurt stilaan zwart van het volk. Met duizenden stromen de mensen uit de hele wereld toe om de start van het Wereld Sociaal Forum 2007 bij te wonen. Terwijl ik moeizaam een weg door de massa baan, denk ik terug aan de woorden van bisschop Desmond Tutu tijdens de oecumenische viering die aan de opening van het forum voorafging.

 

God looks at the world and he weeps


“God kijkt naar de wereld en hij weent”, zei Tutu. “Hij weent om zoveel oorlogen. Hij weent om wat er gebeurde in Soedan, in Sierra Leone, in Rwanda. Hij weent omdat zovelen in Afrika armoede en honger lijden terwijl elders mensen ziek worden van te veel eten.” “Maar,” voegde Tutu eraan toe, “God ziet dat een andere wereld mogelijk is. Hij ziet dat een andere wereld mogelijk is door jullie inzet. Omdat Afrika de wieg is van de hoop. Afrika heeft mensen voort gebracht als Nyerere en Mandela. Afrika kan de wereld leren wat verzoening is.” “Be proud Africa!”, riep Tutu met vonken in zijn ogen. Europa vroeg hij een klein beetje bescheidenheid: “Vergeet jullie geschiedenis niet.”. Aan de huidige Afrikaanse leiders zei hij: “Dat jullie de eigen zakken vullen terwijl van betere gezondheidszorg of onderwijs niets in huis komt, zullen we niet pikken!” De oude Anglikaanse bisschop is een visionair maar geen dromer.

Land! Homes! Dignity!

 

Hoe die andere wereld eruit moet zien staat op de t-shirts van de mensen in Uhuru park te lezen: “A world without aids is possible” staat wit op zwart op de rug van een jong Afrikaans meisje. Een hele groep uit Kibera, de grootste sloppenwijk van Nairobi, loopt rond met “Kibera for peace” in blauwe letters op hun buik gedrukt. “Land! Homes! Dignity!” is het pleidooi van een man in het rood. Terwijl vanop het reuze podium “Free Palestine” luid weerklinkt, vraag ik me af met welke t-shirt God zou rondlopen.

 

Deel dit artikel