Bericht uit Congo

Eva Smets is een energieke 25-jarige jongedame uit Brussel. Ze studeerde hedendaagse geschiedenis en behaalde nadien een master in Mensenrechten en Democratisering. Vanuit die achtergrond werkt ze nu als vrijwilliger bij de CRONGD (Conseil Regionale des ONG de Développement) van de provincie Katanga, een regionaal platform/netwerk dat ondersteuning en vorming geeft aan zijn leden en zo de civiele maatschappij in Congo wil versterken, onder meer met het oog op de verkiezingen van volgend jaar.Dag allemaal,

Een overvolle meimaand heeft me weerhouden om een aantal nieuwtjes door te mailen vanuit de République Démocratique, ik tracht dat nu een beetje goed te maken.

De hele eerste helft van de maand werd andermaal opgeslorpt door formations: in de Cité de la Jeune Fille organiseerde de CRONGD voor haar leden een vorming omtrent Le Choix des Activités (4-8 mei) -jawel: hoe plant ik succesvol maniok- en aansluitend een vorming omtrent L’Analyse du Context (10-14 mei). De bedoeling is dat de aanwezigen, die de zogenaamde organisations d’accompagnement vertegenwoordigen, op hun beurt de organisations paysannes zullen omkaderen.

Van 23 tot 28 mei waren Fidèle en ik dan weer volledig in beslag genomen door een passerende delegatie van Broederlijk Delen. In het kader van de Congo-campagne 2005 kwamen ze kennis maken met het land en de partnerwerking van Broederlijk Delen.

Naast deze dagdagelijkse beslommeringen was deze maand vooral een periode vol belangrijke politieke gebeurtenissen: de benoeming van de gouverneurs op zaterdag 16 mei, en het losbarsten van een nieuw onweer in het oosten (26 mei). Deze twee evenementen illustreren de -pijnlijke- realiteit van de Congolese 'transitie': een proces dat ondanks vele goede voornemens maar al te dikwijls stuurloos lijkt.

Lees verder...

Meer verhalen uit het zuiden vind je op www.broederlijkdelen.be.

Broederlijk Delen DOOR:

Deel dit artikel