Beschermt het Congolese leger de kappers van het Virungapark?

virunga houtkappers


Veelzeggend "avontuurtje" in het Virungapark

Het was in het zuidwesten van het Virungapark, het oudste natuurpark van Afrika, dat we plots enigszins in nauwe schoentjes kwamen, en ons realiseerden hoe kwetsbaar een mensenleven is: het volstaat dat vier jonge mannen je kapot slaan met hun stokken en je bent er geweest. De reden voor hun kwaadheid was dat we te nieuwsgierig waren en meer wilden weten van de massale houtkap in het park.

Het Virungapark ligt in het roerige oosten van Congo, meerbepaald juist ten noorden van de stad Goma. Het park is 7800 km2 groot – een vierde van België dus – en ligt op de grens met zowel Rwanda als Oeganda, waar het overloopt in nationale parken van die landen. Het park is werelderfgoed van de Unesco. Het herbergt een unieke biodiversiteit – de berggorilla's zijn wellicht de gekendste soort maar er is veel en veel meer – en een van de meest actieve vulkanen ter wereld, de Nyiaragongo waarvan je bij nacht het gigantische lavameer ziet oplichten van op grote afstand.

Goma is de voorbije twintig jaren door de vluchtelingenstroom na de Rwandese genocide (vanwege extremistische Hutu's op de Tutsi's en gematigde Hutu's), en daarna de uitvoer van de Rwandese spanningen naar Congo, en de bijhorende oorlogen en geweld (dat nog steeds aanhoudt). Goma is nu een stad van bijna een miljoen inwoners.

Lees meer op MO.be

Deel dit artikel