Bisschoppen uit Zuid en Noord lobbyen bij G8

Van 24 mei tot 1 juni organiseert Cidse (het internationale netwerk van Broederlijk Delen) een opmerkelijk initiatief. Ze betrekt een delegatie van bisschoppen uit Zuid en Noord bij het lobbywerk in de aanloop naar de G8-top die in de zomer plaatsvindt in Groot Brittanië. Vandaag, 30 mei, zijn ze in Brussel voor ontmoetingen met de Europese Commisssie en met Belgische parlementsleden.


De delegatie uit het zuiden (3 bisschoppen uit Afrika, 1 uit Azië en 1 uit  Zuid-Amerika) bezoekt tijdens de rondreis drie verschillende Europese hoofdsteden van G8-leden: Parijs, Londen en Berlijn. Bisschoppen van de betrokken landen vervoegen telkens de delegatie.

De kleine landen zijn in de G8 enkel vertegenwoordigd via het Europees waarnemerschap. Daarom is een kleine delegatie vandaag in Brussel.

Kardinaal Rodrigues uit Honduras en aartsbisschop Souraphiel van Ethiopië, de Nederlandse bisschop Van Luyn, en de Belgische bisschoppen Vangheluwe en Jousten hebben samen met de Cidse-staf en met Broederlijk Delen en onze franstalige zusterorganisatie Entraide et Fraternité een drukke dag vol politieke ontmoetingen op de agenda staan.

Zo ontmoeten ze Europees Commissievoorzitter Barroso en de Commissie Globalisering van het Belgisch Parlement. Ook een ontmoeting met de pers staat op het menu.

TE DOWNLOADEN:

de verklaring van de bisschoppen
profielen van de aanwezige bisschoppen

foto's van de delegatie in Berlijn vind je op de website van Miserior
een verslag van het bezoek aan Londen vind je op Cafod.org

Deel dit artikel