'Blij dat ik me voor Trias kan inzetten'


'Trias heeft in Tanzania een mooi systeem van microkrediet gelanceerd. Heel duurzaam allemaal. Ik ben blij dat ik me daarvoor kan inzetten', zegt ambassadrice Geertrui Windels in Sabato, het luxelifestylemagazine van De Tijd.  
Samen met Piet Vanthemsche en Karel Van Eetvelt behoort Geertrui Windels tot het zogeheten beschermcomité van Trias. Enkele maanden geleden bracht ze samen met haar echtgenoot Herman Van Rompuy een werkbezoek aan het landenkantoor van Trias in Tanzania.

'Ik ben al veel in Afrika geweest, maar de confrontatie met de Maasai was toch een schok. De schaal waarop armoede daar nog voorkomt. Ik had ook schroom. Toen we in die afgelegen dorpen kwamen, die er zo vredig uitzagen, voelde ik me een indringer', vertelt Windels in Sabato.

Pas toen ze een gesprek aanknoopte met een jong meisje voelde de ambassadrice van Trias zich op haar gemak. 'Voor de jeugd is er geen toekomst, en dus zijn ze tot armoede veroordeeld. Als je dan ziet hoeveel een klein startkapitaal kan veranderen. Trias heeft er een mooi systeem van microfinanciering uit de grond gestampt.'

Windels zegt onomwonden dat ze zich vandaag als ambassadrice goed in haar vel voelt. 'Dat ik gevraagd word omdat ik mevrouw Van Rompuy ben, durf ik te betwijfelen. Bij Trias kennen ze mij al langer, en ze weten dat ik ervoor ga. Ik voel mij helemaal niet het aanhangsel van mijn man. Als mensen dat denken, raakt dat mijn koude kleren niet. Laat mij maar werken in de luwte.'
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel