Boerenleider van Masai wint prestigieuze Goldmanprijs

Met de steun van de Vlaamse ontwikkelingsorganisatie Trias is Edward Loure erin geslaagd om 80.000 hectare te vrijwaren voor nomadische veehouders in Tanzania. Het levert hem de Goldman Environmental Prize op.

Het Tarangire-park in het noorden van Tanzania wordt tijdens het droge seizoen bevolkt door wilde dieren als olifanten, leeuwen, zebra's en hyena's. Hun jaarlijkse migratie tussen de oeroude baobab-bomen is een toeristische trekpleister.

Minder bekend is dat dit gebied tot aan het koloniale tijdperk de habitat was van de Masai en andere lokale stammen die met hun kuddes rondtrekken. De overheid en het bedrijfsleven hebben zonder enige vorm van compensatie grote stukken grond ingepalmd om toeristische infrastructuur neer te poten.

Dialoog in plaats van conflict

De teloorgang van dit gebied voor de nomadische veehouderij bracht Edward Loure op het idee om alle partijen rond de tafel te brengen. Met de steun van Trias slaagde de leider van het Ujamaa Community Resource Team (UCRT) erin om 80.000 hectare grond veilig te stellen voor de rondtrekkende kuddes van de Masai.

De landrechten worden toegekend aan gemeenschappen en niet aan individuele boeren. Volgens Loure kostte het veel overtuigingskracht om de overheid te laten inzien dat grond evengoed kan toebehoren aan de gemeenschap. 'Als we de beschikbare grond goed beheren, is er genoeg voor iedereen', zegt hij.

Bijkomende ruimtelijke structuurplannen moeten er volgend jaar voor zorgen dat nog eens een areaal van 320.000 hectare voorbehouden wordt voor de traditionele levensstijl van lokale gemeenschappen. 'Veel dorpen hebben door grondconflicten terrein moeten prijsgeven. Nu hebben ze eindelijk wettelijke documenten in handen waarmee ze hun rechten kunnen claimen', aldus Loure.

Groene Nobelprijs

De verzoening tussen boeren, overheid en de toeristische sector trok de aandacht van de familie Goldman die jaarlijks de gelijknamige prijs uitreikt aan personen die zich verdienstelijk gemaakt hebben op het vlak van milieubescherming. Vanwege zijn prestige wordt de Goldman-prijs ook wel de 'Groene Nobelprijs' genoemd.

Trias feliciteert Edward Loure met de bekroning. 'We hebben jarenlang samengewerkt', zegt Bart Casier, directeur van Trias Tanzania. 'In negen dorpen hebben we plannen opgesteld rond landgebruik. Enkele dorpen zijn gelegen op een belangrijke migratieroute van wilde dieren. Daar hebben we samen met Edward 25.000 hectare kunnen veiligstellen.'

Wil je de graaslanden van de Masai helpen beschermen? 

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels