Bomspotting naar Faslane 365 - Ga mee!

Op 17 en 18 september gaat Bomspotting naar Schotland. We blokkeren de basis van Faslane, waar de Britse atoomduikboten gestationeerd zijn. Ga mee en schrijf je nu in!


Sinds oktober 2006 loopt in Schotland de 'Faslane 365-actie'. Een jaar lang blokkeren elke dag groepen activisten uit binnen- en buitenland de marinebasis in Faslane waar de Britse atoomduikboten zijn gestationeerd. Op dit moment woedt in Groot-Brittannië een hevige discussie over de omstreden plannen om de Trident atoomduikboten te vernieuwen. Het is tijd om de druk op te voeren. Op 17 en 18 september is het de beurt aan de Bomspotters. Samen met activisten uit andere Europese landen gaan we naar Faslane om de poorten van de militaire basis te blokkeren.

Al jaren zijn de kernwapens in Faslane het doelwit van grootschalige geweldloze directe acties. In het jaar waarin de Britse regering beslist over de vernieuwing van de Trident atoomduikboten, bouwt de Faslane 365-campagne verder op die acties door te zorgen voor een voortdurende geweldloze confrontatie.

Sinds de start in oktober vorig jaar hielden al meer dan 106 groepen op een geweldloze manier de basis geblokkeerd. Daarbij werden 882 mensen gearresteerd. De vaak kleurrijke blokkades waren het werk van heel uiteenlopende groepen: jongeren, geestelijken, vrouwengroepen, academici,...

Op 17 en 18 september gaan we met een groep Bomspotters naar Schotland om de poorten van de militaire basis te blokkeren. We leggen daarvoor contacten met groepen in andere NAVO-lidstaten, voor een blokkade met mensen uit de 'nuclear sharing countries'. Net als in België liggen ook in Nederland, Italië, Duitsland, Turkije en Groot-Brittannië NAVO-kernwapens. Met een gezamenlijke blokkade willen we de Faslane-actie in een ruimere politieke context situeren. Bovendien betekent het, na de klachtenactie tegen kernwapens in meer dan 52 Europese steden, een stap vooruit voor de internationalisering van onze campagnes. Met de Faslane-actie bouwen we verder aan een Europees netwerk tegen kernwapens en militaire interventie.

We vertrekken zaterdagochtend 15 september vanuit Gent met de Theaterstraatbus. Zondag bereiden we de blokkade voor en is er actietraining. Maandag en dinsdag blokkeren we de poorten van de basis. Woensdagavond zijn we weer thuis. De reiskosten per persoon bedragen 90€, voor wie dit te veel is vragen we een minimumbijdrage van 30€. Vegetarische maaltijden worden voorzien aan kostprijs. Denk er aan op tijd in te schrijven. Als we op 1 september niet genoeg mensen bij elkaar krijgen, wordt de bus geannuleerd. Jammer, maar het financiële risico is te groot.

Ga met Bomspotting mee naar Faslane! Contacteer ons op bomspotting@vredesactie.be of via het nummer 03 281 68 39. Meer praktische info krijg je bij inschrijving.

Meer info:
www.faslane365.org
www.vredesactie.be

Deel dit artikel