Braziliaanse bisschoppen blokkeren verkiezing opvolgster president Lula

Bevrijdingstheoloog Marcelo Barros verblijft in België en schrijft manifest als antwoord

De Braziliaanse PT-kandidaat Dilma Rousseff haalde onlangs in de eerste presidentsronde net geen meerderheid. Hoofdreden: de tegenpartij (José Serra) gebruikte enkele dagen vóór de stemdag het stemadvies van een aantal reactionaire bisschoppen. Ze spelen het abortusthema en het homohuwelijk uit om een einde te maken aan de opties die president Lula da Silva maakte. In de eerste ronde haalde de voormalige minister van leefmilieu, Marina Silva, onverwacht 20 % van de stemmen. Het is nu onzeker naar waar haar stemmen in de tweede ronde (31 oktober) zullen gaan, daar slechts 5 % van de stemmen ‘ecologische’ stemmen zijn.

De vele basisbewegingen die Brazilië rijk is, komen deze dagen in het verweer. Marcelo Barros, een van de boegbeelden van de bevrijdingstheologie, schreef twee manifesten die momenteel in Brazilië op het internet ter ondertekening circuleren. Maandag 18 oktober worden ze in Rio de Janeiro aan de pers voorgesteld.

Eén manifest is een oproep vanuit de christelijke kerken. Het tweede vanuit de diverse andere religies (Candomblé, boeddhisme, inheemse religies, etc.). Onderaan vindt u de versie van de christenen.

Marcelo Barros is deze dagen in België om zijn nieuwe boek over ecologische spiritualiteit te lanceren.

Zijn programma en meer info over het boek vindt u op het portaal van: http://www.rechtvaardigheidenvrede.be/ 

Broederlijk Delen DOOR:

Deel dit artikel