Braziliaanse microkredietbanken in de leer bij BRS

cresol en brs def2

Op vraag van Trias heeft BRS een tweedaagse opleiding georganiseerd voor Braziliaanse kredietcoöperaties. Het centrale thema was productontwikkeling op maat van familiale boeren.

Trias heeft in 1995 mee aan de wieg gestaan van Cresol, een federatie van 74 kredietcoöperaties waar in totaal 132.000 Braziliaanse boerengezinnen bij aangesloten zijn. Het netwerk van Cresol heeft veel kansarme boeren toegang tot microkrediet bezorgd, waardoor ze voor het eerst vee, machines en zaaigoed konden aankopen.

Meerwaarde van BRS

Vandaag is Cresol nog altijd een belangrijke partner van Trias in Brazilië. Naar aanleiding van een studiereis in Europa vroeg Trias aan BRS om de Braziliaanse gasten nuttige tips te geven op het vlak van marketing en productontwikkeling.

'Als specialist in microfinanciering en microverzekeringen is BRS de geknipte partner om zo'n opleiding te geven', zegt Trias-medewerkster Jasmien Bronckaers. 'Concrete voorbeelden van KBC en ervaringen van BRS in het Zuiden hebben tijdens de training theoretische marketingconcepten tot leven gewekt.'

Bottom-up

'We hebben geleerd hoe belangrijk het is om de leden van kredietcoöperaties actief te betrekken bij onze productontwikkeling', vertelde Adriano Michelon, algemeen directeur van Cresol, achteraf. Als het van hem afhangt, zal Cresol in de toekomst meer bottom-up in plaats van top-down werken bij de ontwikkeling van nieuwe financiële producten en diensten.

Hoewel Brazilië zich ontwikkeld heeft tot groeiland, blijft Trias steun bieden aan Cresol. 'We proberen de succesformule van Cresol vanuit de zuidelijke deelstaat Paraná uit te breiden naar het armere noorden. Daar hebben veel familiale boeren het nog altijd moeilijk om aan microkrediet te raken', weet Bronckaers.

Deel dit artikel