Burundese overheid luistert niet naar koffieboeren

De Burundese overheid heeft de openbare verkoop van 104 koffiefabrieken opnieuw gelanceerd, zonder oor te hebben naar de eisen van de CNAC, de nationale confederatie van verenigde koffieboeren, partner van Broederlijk Delen.

In 2009 werden dertien koffiefabrieken verkocht aan de Zwitserse multinational Webcor zonder dat er duidelijke afspraken waren over prijsgaranties en over de inspraak van koffieboeren in het beheer van de koffiefabrieken. De verdere verkoop werd onder druk van de koffieboeren stilgelegd, omdat de officiële procedures de koffieboeren uitsluiten en multinationale bedrijven bevoordelen.

Ondanks de beloftes van betere prijzen betaalt Webcor de boeren voor hun koffie bijna 30 percent minder dan andere actoren, wat leidt tot sociaal protest en boycotacties. De CNAC wil dat boeren minder afhankelijk zijn van privébedrijven en moedigt coöperaties van koffieboeren aan om zelf kleine koffiefabriekjes te bouwen. "Graag zouden die coöperaties de koffiefabrieken van de overheid willen kopen. Dat kan niet, omdat de eisen te strikt zijn, " vertelt Joseph Ntirabampa, de nieuwe voorzitter van de CNAC.

De staat heeft nog steeds geen werk gemaakt van duidelijke afspraken zoals de koffieboeren vragen, maar Burundi staat onder grote druk om staatsfabrieken te privatiseren. Het land kijkt aan tegen een stevig begrotingstekort en is sterk afhankelijk van donorgeld voor het staatsbudget. De Wereldbank blokkeert alle begrotingssteun tot de koffiefabrieken verkocht zijn.

Daarom waarschuwt de CNAC de Burundese overheid: bedrijven die verschillende loten van meerdere koffiefabrieken in dezelfde streek opkopen, komen in een monopoliepositie terecht en kunnen de prijs die de boeren krijgen drukken. Met als gevolg dat de boeren hun koffie ambachtelijk gaan verwerken of zelfs helemaal geen koffie meer zullen telen, maar bananen of bonen. En dan komt de staat in de problemen. Joseph: "Wij boeren kunnen overleven zonder koffie, maar kan de staat dat wel? Koffie maakt immers meer dan 80 percent van de buitenlandse deviezen uit."

En wat zullen de buitenlandse investeerders doen als de boeren de koffie links laten liggen? Joseph: "Ze zullen zich terugtrekken en als ze geluk hebben vinden ze misschien een coöperatie die bereid is om opnieuw in koffie te investeren en die een fabriek kan overnemen. Maar eigenlijk zoeken we bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen en die de koffiecoöperaties ondersteunen met een correcte koffieprijs en zo bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van het Burundese platteland."

Wim Schalenbourg

Broederlijk Delen DOOR:

Deel dit artikel