Campagne voor heropbouw Filipijnen op volle toeren


De oproep van Trias om de heropbouw in de Filipijnen te ondersteunen, wordt positief beantwoord door particuliere schenkers, diverse organisaties en overheden. Trias dankt alle donateurs voor hun warme giften.
Ruim een maand geleden werden de Filipijnen zwaar getroffen door Haiyan. Meteen na de doortocht van de tyfoon ging Trias samen met zijn lokale partners de schade opmeten op het terrein. Vooral de interventiezone op het eiland Antique heeft zware klappen gekregen: oogsten werden grotendeels vernield en in het noordelijke gedeelte werden veel huizen compleet verwoest.

Trias besliste om samen met elf andere organisaties een campagne te lanceren voor de structurele heropbouw van de getroffen regio. 'De respons op onze oproep is hartverwarmend', zegt Lode Delbare, algemeen directeur van Trias. Momenteel werd al meer dan 10.000 euro ingezameld, terwijl er nog belangrijke bedragen in de pijplijn zitten.

Zo heeft bijvoorbeeld het West-Vlaamse provinciebestuur beslist om een flinke bijdrage leveren. Ook de oranje handschoenen die CD&V verkoopt in het kader van Music for Life brengen geld in het laatje voor de Filipijnen. En Landelijke Gilden heeft een werfbrief gestuurd naar alle bestuursleden. Via de eigen communicatiekanalen en die van Boerenbond heeft voorzitter Piet Vanthemsche zijn leden opgeroepen om hun solidariteit te betuigen.

Ook KVLV, Markant en Neos lanceerden op hun website een oproep die donateurs over de streep moet trekken. En volgende week organiseert Unizo een afterwork-party. De opbrengst is bestemd voor Insol, een Filipijnse partner van Trias die ondernemende mensen op diverse vlakken ondersteunt. Dat de bedrijfswereld wakker ligt van de Filipijnen, blijkt uit de gift van onder meer het Bedrijvencentrum Waregem en VDK.

'Via ons landenkantoor zijn we permanent in contact met de lokale partners. Zo kunnen we onze hulp perfect afstemmen op hun concrete behoeften. Meerdere organisaties hebben nood aan kapitaal om hun getroffen leden goedkope leningen aan te bieden. Met die kredieten kunnen boeren en ondernemers hun economische activiteiten weer opstarten', aldus landendirecteur Gudrun Cartuyvels.

Trias heeft zijn lokale partners in de Filipijnen al een bedrag van 125.000 euro bezorgd. 'Met dank aan de flexibiliteit bij de federale overheid om een deel van ons budget vervroegd ter beschikking te stellen', zegt Delbare, die de donateurs van Trias uitdrukkelijk bedankt. 'Als ze ons de komende weken nog een duwtje in de rug geven, mogen we onze campagne zeker een succes noemen.'


Deel dit artikel