Cavia's als bron van voedsel en inkomen in Ecuador

Een delicatesse die aan een steile opmars bezig is in de Andes is de cavia. Sinds begin 2010 ondersteunt Trias 'Señor Cuy', een coöperatie die de caviaproducenten een beter inkomen wil bieden.

De Ecuadoraanse "Corporación Señor Cuy" is een jonge organisatie op regionaal niveau met meer dan 500 leden die allen cavia's kweken. In de provincie Chimborazo, waar Trias actief is, telt ze 130 leden. Maar liefst 104 van hen zijn vrouwen.

Die 130 leden hebben zich verenigd om samen een bijzonder product op de markt te krijgen: cavia's, of 'cuyes' in het Spaans. Cavia's zijn een waar feestmaal voor de mensen van de Andes, zowel in Ecuador, Bolivia als Peru. Het wordt vooral gegeten bij speciale gelegenheden zoals carnaval, Moederdag, Allerheiligen of Kerstmis. Ook tijdens de plaatselijke feesten in de verschillende dorpen en steden zijn ze erg in trek.

Iedere week verkopen de leden van Señor Cuy samen hun caviaproductie, zodat ze er een betere prijs voor krijgen. Vele vrouwen genereren hiermee voor de eerste keer eigen inkomsten. Cuyes kweken bijzonder snel, wat een zeer snelle omzet betekent voor de producenten. Iedere week kan elke producent ongeveer 11 cuyes verkopen met een winst van twee dollar per cuy. Hun wekelijks inkomen bedraagt op dat vlak dus 22 dollar. Voor de vrouwen op het platteland is dit essentieel om te voorzien in de zorg voor hun kinderen en familie.

Trias ondersteunt de ontwikkeling van de caviaketen door training in verschillende thema´s met het oog op een betere productie, verwerking en verkoop. Trias helpt de doelgroep met businessplannen voor de kleine bedrijfjes die zij oprichten. Daarnaast geeft Trias ook institutionele versterking aan de organisatie Señor Cuy, zodat ze financieel onafhankelijk kan worden.

Om dit doel te helpen bereiken, heeft de organisatie een commerciële afdeling opgericht, in de vorm van een klein bedrijfje met een verwerkingseenheid. Manager Hilda Lata verkoopt elke week cuyes aan vaste klanten, zodat ze een gewaarborgde prijs betalen. De winkel is vooral gericht op de verkoop van jongen (kleine levende cuyes). De rest wordt verkocht aan restaurants. Met de verwerkingseenheid wordt ondertussen duchtig geëxperimenteerd. Señor Cuy wil immers verschillende soorten producten afkomstig van cavia's op de markt brengen: een hele cavia vacuüm verpakt, stukjes cavia vacuüm verpakt, worsten van cavia en nuggets van cavia. Deze laatste zijn zeer in trek, zeker bij kinderen.

Maar omdat Señor Cuy financieel nog niet sterk genoeg staat, investeert Trias in een verbeterde productie-eenheden, training en veterinair materiaal. Op die manier wordt een betere productie van cuyes gegarandeerd. En dat is een weldoordachte stap, want caviavlees is bijzonder voedzaam. Het bevat immers geen cholesterol en is zeer rijk aan eiwitten. Het komt dan ook al veel sneller op het dagelijkse menu terecht.

Dit is een mooie illustratie van een product dat zowel een beter inkomen genereert voor de kweker als gezondere voeding op de plank brengt bij de consument.

www.triasngo.be
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel