Cholera epidemie in Haïti

Gerrit Matton, medewerker van Broederlijk Delen in Haïti, bevestigt dat er een cholera-uitbraak is in de Artibonite-regio, ten noorden van de hoofdstad Port-au-Prince. Er zouden al 150 doden zijn in 3 dagen, en met meer dan 1500 besmette mensen zijn de medische centra in de Artibonite ver over hun capaciteit voor de opvang van de mensen. Men tracht patiënten over te brengen naar andere centra. Onder de slachtoffers bevinden zich vooral kinderen en oudere mensen.

De bacterie (Vibrio cholerae) die cholera veroorzaakt, verspreidt zich vooral via water en voedsel dat besmet is door menselijke uitwerpselen. De ziekte kenmerkt zich door hevige diarree, overgeven, koorts en buikpijn. Als de dehydratatie niet snel behandeld wordt, kan een patiënt al na enkele uren overlijden.

Tot nu toe zijn er nog geen gemelde gevallen van slachtoffers in Port-au-Prince. Men vreest wel dat de cholera-epidemie de vluchtelingenkampen bereikt. Daar verblijven, sinds de aardbeving op 12 januari, nog steeds 1.300.000 mensen. Zij leven er in erbarmelijke hygiënische omstandigheden, hebben geen drinkbaar water en hebben een verzwakte weerstand. De ziekte kan zich hierdoor in sneltempo verspreiden en vele honderden slachtoffers maken.

Lees meer over Haïti na de aardbeving

Deel dit artikel