Congo wil groeien: BD-campagne in 't kort


Broederlijk Delen laat mensen in het Zuiden hun eigen plannen uitvoeren. In de campagne van 2005 tonen we de plannen van demensen in Congo. We steunen er rurale gemeenschappen en hun organisaties, evenals organisaties die werken aan mensenrechten en democratisering. Via verschillende initiatieven nemen ze hun toekomst zelf in handen, werken ze aan duurzame ontwikkeling en bouwen ze aan een nieuw en democratisch Congo. Word hun bondgenoot.

Hieronder halen we kort de voornaamste punten van onze campagne aan. Voor meer info, het politiek dossier, onze muziekwedstrijd (en nog veel meer) kan u terecht op www.broederlijkdelen.be.

Broederlijk Delen, omdat het zuiden plannen heeft
Het thema is hetzelfde als in de vorige campagne: Broederlijk Delen laat groepen mensen in het Zuiden hun eigen plannen uitvoeren. Niet onze plannen. Duurzame verandering groeit alleen uit keuzes, mogelijkheden en ervaring van mensen ter plaatse. Alleen de eigen plannen zijn echt gedragen en aangepast aan de lokale situatie.

Plattelandsontwikkeling in eigen beheer
Op het Congolese platteland is de groei van een plattelandseconomie van levensbelang. Landbouworganisaties werken aan betere productie en verkoop, investeren in de toekomst van hun dorpen en ontwikkelen nieuwe winstgevende activiteiten.

Ontwikkeling van een sterk middenveld
Door zelf te werken met goed beheer en met democratische besluitvorming, zijn de organisaties oefenplaatsen voor democratie. Zij verenigen zich in netwerken, en spelen hun rol als democratisch middenveld ten aanzien van de overheden.

Mensenrechten
De onveiligheid van mensen en hun goederen is nog steeds een realiteit. Mensenrechtenbewaking en het ontwikkelen van een dialoog met de politieke en administratieve overheden vormen een belangrijke activiteit van diverse partners.

Democratisering en verkiezingen in 2005
Dit is momenteel hét thema binnen de Congolese samenleving. Op dit terrein vinden onze partners elkaar. Hun inspanningen worden versterkt door het initiatief van de Kerk om de basis te mobiliseren voor de democratie.

Samen wegen op een politiek dossier
We eisen dat de Belgische regering alles in het werk stelt om samen met de Europese en Internationale gemeenschap de Congolese overgangsregering te houden aan haar belofte om in 2005 democratische verkiezingen te organiseren.

Actiemodel: "Stemmen voor Congo"
Met muziek en zang geven we stem en steun aan de eigen plannen van de partners in Congo. Tegelijk geven we een signaal aan onze politici dat we de politieke actie ondersteunen.

Veertig dagen dieper graven
Ook dit jaar is de vasten een uitgelezen tijd om te zoeken naar een ‘nieuwe adem’ voor de broodnodige solidariteit. Onze eigen wortels liggen in de bijbels geloofstraditie. In deze campagne laten we ons inspireren door spiritualiteit en het levendig gemeenschapsleven van Congo.

Uw steun is meer dan een geldtransfer
De steun van Broederlijk Delen is méér dan een geldtransfer naar één project. Soms werkt ook een medewerker van Broederlijk Delen tijdelijk mee bij een partner. We organiseren ook uitwisseling voor onze partners, want samen staan ze sterker. Bovendien voeren we acties en doen we lobbywerk over de internationale oorzaken van armoede. Zo zorgen we dat groepen mensen hun eigen plannen mogen én kunnen uitvoeren.

Deel dit artikel