'Coöperaties extreem belangrijk voor Braziliaanse vrouwen'

Nik Van Gool: "Ook voor Braziliaanse boerinnen maken coöperaties een wereld van verschil. Economische activiteiten doen het gevoel van zelfwaarde stijgen." Dat zegt KVLV-voorzitster Nik Van Gool in Boer&Tuinder.

In november 2012 reisden tien KVLV-vrouwen naar de Braziliaanse deelstaat Paraná. Ze maakten er kennis met de krediet- en landbouwcoöperaties die Trias ondersteunt. Eén van de prioritaire aandachtspunten is de participatie van kansarme plattelandsvrouwen.

Nik Van Gool is overtuigd van het belang van goed functionerende vrouwengroepen. "Die zorgen ervoor dat vrouwen meer in zichzelf geloven en zelf een mening vormen. Ze krijgen dan ook meer respect van hun echtgenoot. De situatie in Brazilië is vergelijkbaar met het ogenblik dat in Vlaanderen de vrouwen hun weg vonden naar de arbeidsmarkt", luidt het.

Maar er is in Brazilië nog veel werk aan de winkel. "De vrouwen nemen deel aan economische processen, maar we hebben vastgesteld dat hun man nog dikwijls optreedt als woordvoerder binnen de werking van vrouwengroepen. Dus staan ze nog voor een emancipatorisch proces", aldus de voorzitster van KVLV.

Of de grootste vrouwenorganisatie van Vlaanderen hen hierbij kan helpen? "Tot het reisgezelschap behoorden ook drie vrouwen van Agra. Dat was een grote meerwaarde omdat het voor de Braziliaanse boerinnen makkelijk was om hun verhaal rechtstreeks met hen te delen. Maar het moet uiteindelijk wel van de Braziliaanse vrouwen zelf komen, bij ons kwam het ook van onze grootmoeders", zegt Nik Van Gool.

In november brengen de Braziliaanse plattelandsvrouwen een tegenbezoek aan KVLV. Dan staat onder meer een Festa Brasil op het programma.

Meer informatie: www.triaskvlv.net 

www.triasngo.be
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel