Dagboek uit Hong Kong 1: Gevogelte

De grote stalen trekvogel zet ons keurig aan land in Hong Kong. De mensen die hier voor de WTO-conferentie komen, krijgen meteen een VIP behandeling. Met de hulp van enthousiaste studenten worden we in een snel tempo doorheen de drukke douane geholpen. Shuttlebussen staan ons op te wachten. Ondertussen stellen de studenten ons allerlei vragen.


Na een tijdje ontdek ik dat het dezelfde vragen zijn. Heeft u een goede reis gehad? Was het ver vliegen? Waar komt u vandaan? Belgium? Nooit van gehoord. Ik probeerde jongeling uit te leggen dat het uitgerekend de Belgische baggeraars zijn die hier de grond voor nieuwe luchthaven hebben opgespoten. Maar in de haast vind ik de Engelse term voor baggeraar niet.

Ook ik zit met vele vragen. Is er hier vogelgriep? Mag ik hier kip eten, of Pekingeend, of wordt het negen dagen noedels? En hoe zal de WTO-conferentie verlopen? Ze is gestart op de dertiende, zal dat geluk brengen?

Wordt hier een oplossing gevonden voor de kippen in West-Afrika? De lokale kippenkwekers krijgen ze niet meer verkocht. Bevroren kippen worden goedkoop gedumpt in die landen. Daar kunnen ze niet mee concurreren. Vindt de WTO daar een oplossing voor? Of zullen de rijkste handelslanden weer haantje de voorste spelen? Nieuwe kemphanen zoals Braziliƫ en Thailand dingen mee naar handelsregels die hen het best uitkomen. Maar verandert er echt iets aan de pikorde? Zit er iets in voor de kleine kuikens van arme landen? Mogen die ook een graantje meepikken?

Veel te veel vragen om in een week tijd op te lossen. Maar wil men deze handelsbesprekingen een echte ontwikkelingsronde blijven noemen, moet er voor de armsten ook een ei gelegd worden. En liefst een groot. Zal dat lukken? We houden u op de hoogte!

Bart Bode, politiek medewerker van Broederlijk Delen, volgt voor ons de WTO-top in Hong Kong. Hij brengt dagelijks verslag uit op www.broederlijkdelen.be. (dit artikel verscheen vandaag in Het Nieuwsblad)

Wat staat er op het spel in Hong Kong? Lees het hier.
Meer info over duurzame handel vind je hier.

Deel dit artikel