David en Goliath in Guatemala

De privatisering van energievoorziening kan dodelijke consequenties hebben, zo blijkt in het Guatemalaanse departement San Marcos. Lokale gemeenschappen staan er oog in oog met een Spaanse energiereus en het Guatemalaanse militaire apparaat. MO* moest undercover om de situatie ter plekke te onderzoeken.

Het leven is een gevaarlijke onderneming in San Marcos, een Guatemalaans departement langs de grens met Mexico. Sommige bronnen voor dit artikel zijn al meermaals met de dood bedreigt. On the record durft dan ook bijna niemand commentaar geven. Interviews over de telefoon zijn een te groot risico.

Afspraken voor interviews worden vastgelegd in codetaal. Tijdens mijn onderzoek moet ik voortdurend van auto wisselen, telkens op een andere plek slapen en achter geblindeerde ramen interviews doen. Tijdens één van mijn gesprekken blijkt zelfs dat de geïnterviewde precies weet wie ik wanneer gebeld heb en waar ik op welk uur was. Maar ik leef nog.

Op 22 maart werd Santiago Gamboa door een politieagent doodgeschoten in het dorp Las Brisas. De voorbije maanden lieten ook Evelinda Ramirez Reyes en Octavio Roblerez het leven. Alle drie waren ze volksleiders in wat een dodelijke versie van David en Goliath in Guatemala geworden is.

David heet hier Frena (Frente de Resistencia en Defensa del Pueblo y de los Recursos Naturales, Verzetsfront voor de verdediging van het volk en de grondstoffen), Goliath is Unión Fenosa. Dat Spaans energiebedrijf maakt sinds vorig jaar deel uit van de eveneens Spaanse multinational Gas Natural, die in 2009 een netto winst maakte van 1,2 miljard euro.

BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel