De Congolese civiele maatschappij herdenkt Floribert ChebeyaAlle NGO's van de société civile hebben afgesproken al hun activiteiten met een minuut stilte aan te vangen ter nagedachtenis van Floribert Chebeya.

Op een Tribune d'Expression Populaire van 11.11.11 partner Recic werden ook verschillende getuigenissen gebracht aan de verdediger van de mensen rechten.
Het herdenkingsteken is een rode lap, een rood stuk stof of kap. Dit omdat het geen gewone rouw betreft maar wel dat van een martelaar opgeofferd voor de idealen die hij gans leven verdedigde en er uiteindelijk de ultieme prijs voor betaalde. In het zeer Christelijke Congo is het beeld van de martelaar veel meer geladen dan bij ons. De rouwperiode loopt nog tot het eind van de maand.
 
Een TEP (Tribune  d'Expression Populaire) is een bijeenkomst van mensen en hun bestuurders om problemen te bespreken om te proberen tot een oplossing te komen. Vaak is er een educatief luik en animatie rond een bepaald onderwerp. Dit keer betrof het de CENI (Commission Electorale Nationale Independante), er waren politici van meerderheid en oppositie vertegenwoordigd.
Deze TEP  van Recic vond plaats op 9 juni in het Lindongé centrum, Limété, Kinshasa en handelde over de nieuwe kiescommissie waar de ngo's en middenveld organisaties niet in vertegenwoordigd zijn.


Benoît Van Maele, Coördinator Zuidkantoor Kinshasa

Deel dit artikel