De toekomst van het Belgisch leger en de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen

gevechtsvliegtuig vrede

In de media las en hoorde men het afgelopen jaar regelmatig berichten over de geplande vervanging van de verouderde Belgische F-16 gevechtsvliegtuigen. Vrede vzw heeft een uitgebreid dossier klaar dat het debat over de gevechtsvliegtuigen plaatst binnen het bredere kader van de toekomst van ons defensie-apparaat.
Op 25 augustus stond in De Standaard te lezen dat de onderhandelende regeringspartners beslist hebben om 40 nieuwe gevechtsvliegtuigen aan te kopen. Deze grote militaire aankoop zou echter niet los mogen staan van het debat over de toekomstige rol van Defensie. Niet alleen de vredesbeweging is vragende partij voor zo'n debat, ook in militaire kringen wil men mogelijke nieuwe legeraankopen koppelen aan een bredere discussie over de toekomst van het leger. De dalende defensie-uitgaven in combinatie met de toegenomen rol van het nationale leger op het internationale toneel, zorgen er namelijk voor dat het leven van de soldaten en het succes van de missies in gevaar worden gebracht.

De financiƫle en economische crisis heeft er voor gezorgd dat er eigenlijk geen ruimte is voor een verhoging van het defensiebudget. Bovendien zijn de gevechtsmissies waaraan het Belgische leger de afgelopen jaren heeft deelgenomen geen succes gebleken en hebben ze zelfs geleid tot een verdere destabilisatie in de gebieden waar geopereerd werd. Het heeft bijgevolg geen zin om verdere investeringen te doen in 'een nutteloze' gevechtscapaciteit, zoals de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen.

Vrede vzw pleit voor een heroriƫntatie van de Belgische Defensie gebaseerd op het VN-concept van 'menselijke veiligheid', op een minimale defensiecapaciteit en op een vredeshandhavingsbeleid in VN-verband waarin een veel grotere nadruk ligt op civiele capaciteiten.


Meer info:

Meer artikels over het debat rond de gevechtsvliegtuigen:

Deel dit artikel