Drinkwater en sanitaire voorzieningen in Antanifotsy (Madagaskar)

Particuliere aansluiting: de media op bezoek... © Protos

Samen met de Malagassische partner-ngo's AMI en Fikrifama, startte Protos in augustus 2013 met AGEAA, een drinkwater- en sanitatieprogramma voor 30.000 personen in het district Antanifotsy (Madagaskar). D

e lokale gemeentes werden aangesteld als bouwheer en waren hierdoor zelf belangrijke actoren in de ontwikkeling van hun regio. Aanvankelijk was er in het gebied geen enkel drinkwatersysteem.

Vandaag worden in de gemeente Ampitatafika al 10.000 mensen bediend via een gravitaire drinkwaterinfrastructuur (een systeem waarbij het water uit hoger gelegen gebieden naar een lager gelegen gemeente word gebracht, eenvoudigweg dankzij de zwaartekracht), 300 families hebben een particuliere aansluiting en er werden 7 waterkiosken geplaatst. De lagere scholen zijn uitgerust met propere latrines, drinkwaterpunten en lavabo's met kraantjes om de handen te wassen.

De inwoners maken ook gebruik van latrines en doen hun behoefte niet meer in de openlucht. Het gezondheidscentrum beschikt voortaan ook over proper drinkwater. En ook de duurzamheid over de tijd is verzekerd: de bijdragen van de watergebruikers volstaan om pannes en latere uitbreidingen van het leidingennetwerk te kunnen bekostigen.

Onlangs werd het project door een bestuurscomité van de overheid bezocht. Nationale en regionale media gaven present. Hieronder twee getuigenissen uit het dagblad "l'Express de Madagascar":

  • Marie Madeleine Razanadrasoa, moeder van drie kinderen en inwoner van Ambohitsarabe: "Vroeger hadden slechts 3 huizen in mijn dorp een latrine. Je behoefte in de openlucht doen was de normaalste zaak van de wereld. We kregen een vorming over goed hygiënisch gedrag en zoals je ziet: ons dorp is vandaag erg schoon. Wie zou hier niet willen wonen? Ik ben ook heel trots op mijn eigen wateraansluiting. We drinken proper water, kunnen ons wassen, maaltijden bereiden, de vaat en de was doen!"
  • Jeannine Ravoniarimanana: "Ziektes zoals diarree, die we opliepen door vuil water uit de rivier te drinken, zijn verdwenen sinds we de nieuwe infrastructuur gebruiken. Vroeger moesten we tot 20.000 Ar (5,76 euro) aan medische kosten betalen als er iemand ziek was. Nu kunnen we dat geld voor andere zaken gebruiken! Mijn man is een dagjesklusser en er zijn dagen dat er voor hem geen werk is. Toch slagen we er in om de waterfactuur van 2.500 Ar per maand (0,72 euro) te betalen. We zetten steeds een beetje geld opzij."

Meer info: http://www.protosh2o.org/nl/ageaa

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel