Dwars door België, een onvergetelijke ervaring

banner persbericht DDB


Brussel, 12 juni 2013 - Van 8 tot en met 10 juni hebben 120 fietsers deelgenomen aan de derde editie van 'Dwars door België'. Ze fietsten van het meest noordelijke punt van ons land naar het meest zuidelijke, het prachtige dorpje Torgny.

Eén groep legde de afstand af over de weg, de tweede groep koos voor een parcours off road. Op hun avontuurlijke tocht van 400 km hebben ze in totaal 4.000 hoogtemeters overwonnen.Jan Hautekiet, peter van Dwars door België

Als peter van 'Dwars door België' fietste Jan Hautekiet natuurlijk mee, samen met zijn makkers De Straffe Mannen. Hij mag terugblikken op een onvergetelijk weekend van sport en solidariteit:

Jan Hautekiet DDB"Drie dagen Dwars door België voor Broederlijk Delen: voor De Straffe Mannen een koud kunstje. Bijna voor álle Straffe Mannen.

Ondergetekende, die de anderen in dit verhaal had gesleurd, wist van zichzelf niet of hij de meet ging halen. Maar was oprecht ontroerd door het spontane en efficiënte engagement van de Mannen, ondanks hun volle agenda's en andere prioriteiten. Het toonde hoe engagement rang noch stand kent, en hoe solidariteit met minder kansrijke mensen geen ijdel begrip is.

We maakten T-shirts, we verkochten bier, we hielden zelfs een fuif. Ineens ben je weer 18 en sta je je pinten slecht te tappen in een fuifzaal. De vriendschap, de broederlijke gezelligheid, en het ronduit fabuleuze landschap waar we door mochten fietsen: het waren de ingrediënten voor een onvergetelijk weekend.

Ik zag een heel weekend mensen van zeer divers pluimage het onderste uit de kan halen om hun land te doorploegen, en de mensen voor wie land doorploegen geen evidentie is, een hart onder de riem te steken. De Straffe Mannen dragen Broederlijk Delen in het hart. En zullen het hier niet bij laten. We'll be back." Jan Hautekiet, na zijn deelname aan Dwars door België

Dit jaar fietste voor het eerst een blinde mee, Dirk Samyn. Samen met zijn voorrijder Paul Vyvey legde hij met succes het ganse parcours af: 

"De motivatie is vooral het fietsen, Dwars door België, alle heuvels overwinnen. We willen tonen dat dit ook met een blinde persoon mogelijk is."


Formule die aanspreekt

Een sportieve uitdaging in groep gecombineerd met een concreet engagement voor Broederlijk Delen is een formule die heel wat mensen kan bekoren. Enkele reacties van de deelnemers:
In groep DDB"Het parcours was landschappelijk zeer mooi. In combinatie met de ambiance met de andere deelnemers was dat super. Het gevoel van solidariteit en het gevoel dat je voor andere mensen iets betekent is gewoonweg fantastisch!"

"Er heerste echt een leuke sfeer. Het was gemoedelijk. Iedereen praat met iedereen." (Pieter Bauwens)

"Ik heb een hart voor Afrika. Bovendien ben ik zelf al naar Oeganda geweest. Ik fiets ook graag. Mijn vriend en ik wilden al lang eens samen gaan fietsen. Dankzij Dwars door België krijgen we de kans om beide te combineren."

Het is dan ook niet te verwonderen dat het aantal deelnemers tegenover vorig jaar verdubbeld is. Daarom voorziet de organisatie in 2014 twee verschillende edities van Dwars door België.Grensverleggende solidariteit: 400 km in drie dagen

De dubbele uitdaging voor de deelnemers was niet min: ze moesten elk 400 km fietsen in drie dagen tijd én per persoon minstens 500 euro sponsorgeld inzamelen. Ondertussen staat de gezamenlijke teller al op 121.000 euro, een ongelooflijk succes. Dit bedrag gaat naar arme boerenfamilies in Oeganda en elders waar Broederlijk Delen actief is.

Meer reacties van de deelnemers zijn te vinden op onze evenementenpagina.


Meer informatie:
Karel Ceule, persverantwoordelijke Broederlijk Delen, karel.ceule@broederlijkdelen.be, 0476.330.221.


Broederlijk Delen DOOR:

Deel dit artikel