Filipijnen: Twee steenkoolcentrales gesloten na protest van inwoners van Bataan

Minister voor Leefmilieu Gina Lopez ontvangt de bewoners van Limay. Ze eisen de sluiting van de centrales.

Het Filipijnse ministerie van Leefmilieu liet 2 steenkoolcentrales in Limay, in de provincie Bataan, stilleggen. De lokale bevolking voert al jarenlang strijd tegen de vervuilende centrales die hun as in openlucht opslaan. Vorig jaar nog werd één van de leidsters van het verzet, Gloria Capitan, vermoord. 11.11.11-partnerorganisatie PMCJ, de Filipijnse beweging voor klimaatrechtvaardigheid, steunt de lokale bevolking in haar strijd tegen de steenkoolcentrales.

Begin dit jaar kwam de as van twee steenkoolcentrales via het rivierwater terecht in de nabijgelegen dorpen. Dat leidde tot allerlei gezondheidsklachten en schade aan de oogst en de huizen. Het was de druppel die de emmer deed overlopen.

De bevolking verzet zich al lang tegen de centrales die hun as in openlucht opslaan. De as verspreidt zich in de wijde omgeving en veroorzaakt huidproblemen en luchtwegeninfecties. Ook de landbouwgrond raakt vervuild en de vissers zien hun inkomen bedreigd. Vorig jaar werd één van de leidsters van het verzet, Gloria Capitan, vermoord.

De mensen van Bataan trokken na de aswolk begin dit jaar met hun grieven naar het ministerie van Leefmilieu en eisten de sluiting van de centrales. Minister van Leefmilieu Gina Lopez verzekerde hen dat ze de zaak zou onderzoeken. 

De uitbaters van de centrales gaven meteen toe dat de gezondheidsproblemen het gevolg konden zijn van de opslag van as in openlucht maar de ceo van het energiebedrijf sprak dat tegen. Volgens hem waren de gezondheidsklachten te wijten aan de honden en het gevogelte in de wijken.

Minister Lopez nam echter geen genoegen met die uitleg en beval de sluiting van de 2 centrales. Bovendien vroeg het ministerie aan de Petron Bataan raffinaderij om geen as meer te storten in het gebied, tot het incident is onderzocht.

11.11.11-partnerorganisatie PMCJ, de Filipijnse beweging voor klimaatrechtvaardigheid, steunt de lokale bevolking in haar strijd tegen de steenkoolcentrales. De Filipijnen zijn één van de zwaarst getroffen landen door klimaatverandering. PMCJ vindt daarom dat steenkoolcentrales moeten gesloten worden.

Voor meer impact tegen klimaatverandering zijn we samen sterker. Steun 11.11.11 vandaag nog.

Omwille van verwerkingskosten, is het toegestane minimumbedrag € 10
11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels