Eindelijk vredesconferentie voor Syrië


eduardo relero syria
[Foto: 3D kunstwerk van Eduardo Relero. President Poetin en President Obama boven een kaart van Syrië. Deze tekening bevindt zich bij het gebouw van de VN in New York]


Meer dan 2 jaar na het begin van het conflict wachten 2 miljoen vluchtelingen waarvan 1 miljoen kinderen en nog eens 4,25 miljoen daklozen in Syrië zelf op humanitaire hulp. Oxfam tracht samen met haar partners de belangrijkste noden te lenigen. 
 

 

 

100.000 handtekeningen voor een vredesconferentie

BEDANKT. Zo'n 100.000 mensen tekenden de petitie om de presidenten Obama en Poetin aan te sporen een vreedzame oplossing te vinden voor dit conflict. U hebt ons maandenlang geholpen om druk uit te oefenen voor het organiseren van een vredesconferentie. Op 27 september overhandigden wij uw handtekeningen in het Kremlin, in het Witte Huis en aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Na menig uitstel kon secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon eindelijk aankondigen dat er een vredesconferentie voor Syrië komt. Genève II zal midden november plaatsvinden. Dat is een belangrijke stap vooruit, nogmaals bedankt voor uw hulp hierbij. De Veiligheidsraad heeft eveneens een historische resolutie gestemd over het vernietigen van het Syrische chemische wapenarsenaal. En bovendien hebben landen zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk beloofd om hun hulp aan de Syrische burgers op te voeren.

Van harte bedankt voor uw steun – uw stem heeft duidelijk geholpen om de druk op de wereldleiders te vergroten.

 

 

Stop het menselijk lijden

Er werd lange tijd uitgekeken naar een datum voor Genève II, de vredesconferentie voor Syrië. Nu zullen Buitenlandministers John Kerry van de VS en Sergueï Lavrov van Rusland concreet aan het werk kunnen om een einde te stellen aan het lijden van zovele burgers.

Maar om deze gesprekken met succes te kunnen afronden, moet ook de Syrische samenleving in haar geheel vertegenwoordigd zijn. De burgers zullen immers een cruciale rol te vervullen hebben bij de wederopbouw van hun land. Daarnaast moeten de wapenleveringen aan alle betrokken partijen stoppen.

Die wapens dragen bij tot ernstige mensenrechtenschendingen en zijn olie op het vuur. Het momentum van de recente diplomatieke akkoorden moet bijdragen tot de organisatie van een staakt-het-vuren, zodat er ruimte komt voor constructieve onderhandelingen. En dan kan de uitzichtloze humanitaire situatie eindelijk verbeterd worden.

Syrië kan niet langer wachten. Deze crisis heeft al gigantisch veel menselijk lijden veroorzaakt: meer dan 100.000 mensen kwamen om en meer dan 2 miljoen inwoners moesten hun land ontvluchten. Eind dit jaar zou dat kunnen oplopen tot 3,5 miljoen. De grote omvang van deze crisis vergt reusachtige humanitaire inspanningen. Want met de komst van de winter dreigt een tragedie omdat de bevolking uiterst kwetsbaar is als gevolg van de vele ontberingen en de penibele omstandigheden waarin zij tracht te overleven.

 

 

U kunt helpen

Stel vandaag nog een gebaar. Oxfam heeft niet voldoende middelen om gepaste hulp te bieden in een situatie die van dag tot dag slechter wordt. Tot nu toe ontvingen we slechts 58% van de 48,9 miljoen dollar die we nodig hebben. Elke gift, hoe bescheiden ook, maakt het mogelijk nog meer gezinnen te helpen.

Lees verder op Oxfamsol.be...BRON:Oxfam Solidariteit

Deel dit artikel