El Salvador verbiedt als eerste land ter wereld goudwinning

De San Sebastian Rivier, een belangrijke bron van drinkwater, werd in 2008 vergiftigd door cyanide

El Salvador heeft als eerste land ter wereld de winning van goud en andere metalen volledig verboden. Daarmee schrijft het kleinste land van Centraal-Amerika geschiedenis.

De wet verbiedt de ontginning en bewerking van metalen in zowel open groeven als in mijnen. Hij werd woensdag unaniem goedgekeurd, tot grote vreugde van de campagnevoerders, milieuorganisaties en Salvadoraanse burgers die de stemming in het congres op straat afwachtten.

"Dit is een overwinning voor de gemeenschappen die tien jaar hebben gestreden tegen de mijnbedrijven", zegt Pedro Cabezas van International Allies Against Mining in El Salvador. "Dit verbod maakt ons land, dat ecologisch erg kwetsbaar is, veel leefbaarder."

Het land streeft al jaren naar een verbod op zilver-, koper- en goudmijnen, sinds een rivier waaruit drinkwater wordt gewonnen in 2008 werd vergiftigd door cyanide.

no-a-la-mineria-si-a-la-vida

Historische dag

De beslissing volgt na een lange en bittere strijd tegen mijnprojecten die het steeds schaarser wordende water in het land ernstig vervuilen.

De minister van Milieu, Lina Pohl, sprak dan ook over een historische dag voor El Salvador en een historische dag voor de wereld.  Met dit verbod wordt de aftakeling van het milieu stopgezet, zei ze.

El Salvador kampt van alle landen in Centraal-Amerika het meest met milieuvervuiling.

Volgens gegevens van de Verenigde Naties is de beschikbaarheid van drinkbaar water in El Salvador problematisch en ook het laagst in de hele regio. Watervervuiling is wereldwijd het grootste probleem van de mijnsector.

IPS DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels