Colruyt certificeert soja van familiale boeren

28 familiale boeren uit Brazilië hebben van Colruyt 75.000 euro ontvangen voor hun eerste oogst van maatschappelijk verantwoorde soja. Trias  Brazilië zorgt voor de coördinatie van dit project.

sojabonus

 

Sinds 2009 wordt maatschappelijk verantwoorde soja uit Brazilië ingevoerd door de Belgische mengvoederfabrikanten. Deze soja voldoet aan een reeks vereisten op het vlak van het leefmilieu, de arbeidsomstandigheden en lokale tradities. De teelt van maatschappelijk verantwoorde soja heeft bijvoorbeeld geen negatieve impact op het Amazonewoud.

De verantwoorde soja die tot hiertoe werd ingevoerd, is afkomstig van landbouwbedrijven die een areaal bewerken van gemiddeld 500 hectare. Naar Braziliaanse normen gaat het om middelgrote bedrijven. Met de steun van Trias opteert Colruyt ervoor om maatschappelijk verantwoorde soja te certificeren van familiale boerengezinnen die op kleinere schaal werken.

Familiale boerengezinnen

'Via een lokale microkredietpartner hebben we de contacten gelegd met een groep van 28 boerengezinnen in de deelstaat Goiás', zegt Trias-medewerker Marc Vogelaers. 'Ze krijgen drie jaar de tijd om te voldoen aan alle criteria van de maatschappelijk verantwoorde soja. Dat is een behoorlijk complex omschakelingsproces.'

Sinds ze aan het omschakelen zijn, hebben de boeren voor het eerst soja geoogst, in totaal 30.000 ton. Met een cheque ter waarde van 75.000 euro heeft Colruyt de kosten voor de certificering gefinancierd. Het volume correspondeert met de hoeveelheid soja die nodig is om het kippen- en varkensvlees van het grootwarenhuis te produceren.

Het bedrag dat Colruyt betaalt, is dus de toeslag voor de extra inspanningen die de familiale boeren in Brazilië leveren. Hun soja wordt niet fysiek verscheept naar België, maar zal door de boeren verkocht worden via de courante circuits in Brazilië.

Rol van Trias

Trias fungeert als draaischijf tussen Colruyt en de boeren in Brazilië, die aangesloten zijn bij Cresol, een groeiend netwerk van kredietcoöperaties. Vanuit die rol heeft Trias samen met de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Solidaridad gezorgd voor de opleiding van voorlichters die de boeren begeleiden tijdens de omschakeling.

'Met dit project tonen we aan dat ook familiale boeren maatschappelijk verantwoorde soja kunnen produceren voor de Belgische markt', zegt Vogelaers, die erkentelijk is voor de steun die de Beroepsvereniging van de Mengvoederfabrikanten verleend heeft in de opstartfase van het project. Op termijn is het de bedoeling om het productievolume bij de familiale boeren uit te breiden.

Wil je samen met Trias vechten voor de overlevingskansen van de familiale landbouw in Brazilië?

 

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel