Familiale boeren verwachten weinig van Dilma Rousseff

Met nipte voorsprong heeft de Braziliaanse president Dilma Rousseff de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen. 'Hopelijk trekt ze lessen uit haar eerste ambtstermijn', zegt Trias-medewerker Marc Vogelaers.

De linkse Arbeiderspartij is al twaalf jaar aan de macht in Brazilië. Met sociale programma's werden in die periode miljoenen Brazilianen uit de armoede getild. Maar de jongste jaren zwol de kritiek op Rousseff en haar regering aan.

'De president heeft weinig aandacht voor de obstakels waar familiale boeren in Brazilië mee kampen', zegt Marc Vogelaers, die vanuit Brussel de Trias-programma's in Brazilië in goede banen leidt.

Prioritair voor Rousseff zijn de belangen van de grote agro-exporteurs. 'In elk geval heeft de president de voorbije jaren weinig armslag gegeven aan de boerenorganisaties waar Trias mee samenwerkt. Bovendien kondigt ze weinig verandering aan', vertelt Vogelaers.

De boerenleiders van Unicafes en Cresol hopen dat Rousseff zich zal bezinnen na de spannende kiesstrijd. 'Ze moet zich herbronnen bij de basisbewegingen en hen meer inspraak bezorgen', klinkt het daar.

De familiale boeren in Brazilië hebben de recente arrestaties nog niet verteerd. Enkele tientallen boeren werden verdacht van gesjoemel met sociale programma's. De plooien werden gladgestreken nadat de boeren in diverse steden actie voerden.

Rousseff heeft intussen nog andere katten te geselen. De spectaculaire groei van de Braziliaanse economie is stilgevallen en er zijn ook enkele vervelende corruptieschandalen aan het licht gekomen.

 
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel