FAO benadrukt belang van boerencoöperaties

Boerencoöperaties zullen een steeds belangrijkere rol spelen bij de wereldwijde hongerbestrijding. Dat heeft de nieuwe FAO-baas José Graziano da Silva gezegd tijdens het Thematic Social Forum in Porto Alegre.

"De FAO gaat nog meer empirisch bewijsmateriaal verzamelen over de correlatie tussen coöperaties en duurzame voedselzekerheid", belooft Graziano da Silva.

"De FAO heeft nood aan sterke coöperaties en producentenorganisaties om de honger bij 925 miljoen mensen te helpen uitroeien", aldus Graziano da Silva, die belooft dat het voedsel- en landbouwagentschap van de VN de banden zal aanhalen met de coöperatieve sector.

De ervaring leert dat familiale boeren en andere producenten als lid van een coöperatie betere contractvoorwaarden kunnen bedingen. Daardoor moeten ze minder geld uitgeven aan productiemiddelen zoals zaaigoed, meststoffen of visnetten. Leden van coöperaties hebben dikwijls ook meer afzetmogelijkheden en kansen om aan risicobeheer te doen.

In 2011 beheerde de FAO meer dan 180 programma's en projecten die de opwaardering van producentenorganisaties tot doel hadden. Bij Trias bekleedt de versterking van boerenorganisaties en ondernemersverenigingen een centrale plaats in alle interventiezones waar de organisatie actief is.

www.triasngo.be

Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel