FAO: Landbouwmarkt moet toegankelijker worden voor ontwikkelingslanden

Ontoegankelijkheid van markten en prijsvolatiliteit hinderen de ontwikkeling van de Afrikaanse landbouw, stellen experts van de VN-Voedsel en -Landbouworganisatie FAO. Zij spraken gisteren in Rome met landbouwministers uit verschillende landen.Met name de Afrikaanse landen benadrukten dat het van belang is de productiviteit en concurrentiepositie van hun landbouwsector te verbeteren. De markt had in de afgelopen vijf jaar te maken met grote stijgingen in met name de voedselprijzen. Momenteel dalen de prijzen weer, maar de onderliggende, structurele problemen zijn er nog steeds, zei José Graziano da Silva, algemeen directeur van de FAO.

Koffie

De productie en export van landbouwgrondstoffen is goed voor een vijfde van de wereldwijde economische activiteit. De sector verschaft werk en inkomen aan naar schatting 1 miljard mensen. Kleine boeren in ontwikkelingslanden nemen het grootste deel van de wereldwijde productie voor hun rekening, inclusief producten als koffie en suiker. Koffie alleen is goed voor twee derde van de inkomsten uit export in Burundi.

Tachtig procent van de koffie in de wereld wordt geproduceerd door kleine boeren. De meest winst worden echter gehaald door andere partijen die de ruwe producten bewerken en op de markt brengen, zegt de FAO.

De minister van Landbouw van Malawi, Allan Chiyembekeza, wees erop dat kleine boeren slecht afgestemd zijn op de eisen van de markt en dat de FAO een rol kan spelen in het verschaffen van relevante informatie op dit gebied. "Regeringen in afzonderlijke landen moeten daarnaast kansen creëren en kleine producenten verbinden met markten."BRON:
IPS

Deel dit artikel