Feest voor 30 jaar solidariteit met Guatemala

Op zaterdag 3 oktober verzamelde zowat iedereen die vanuit Vlaanderen voor Guatemala actief is in Aalst: een initiatief van het Vlaams Guatemalacomité om 30 jaar solidariteit te vieren met dit bewogen Centraal-Amerikaanse land.

30jaar_guatemala_2Een 80-tal deelnemers genoten van een gezellige bijeenkomst met muziek, dans en sprekende getuigenissen over Guatemala. Maar het feest was ook een moment van herdenking, want veel solidareitsgroepen rond Guatemala ontstonden in de woelige jaren 80 toen er een bloedige burgeroorlog woedde in Guatemala.
Walter Voordeckers, Serge Berten en Ward Capiau, drie Vlaamse zendelingen die vanuit hun christelijke overtuiging hun stem lieten horen tegen de onderdrukking van de arme inlandse Maya-boerenbevolking, werden toen koelbloedig door doodseskaders vermoord.
Hun toenmalige collega's Raf Allaert, Mario Coolen, Guido De Schrijver en John De Decker vertelden in Aalst hoe zij aan hetzelfde lot ontstnapten en zich nadien vanuit België bleven inzetten voor gerechtigheid in Guatemala. Zij vonden hier heel wat medestanders en werden de bezielers van het Vlaams Guatemalacomité, het Comité voor Rechtvaardigheid en Vrede, het Serge Berten Comité en vzw Guatebelga.

Tijdens een tweede debat was er aandacht voor de nieuwe generatie van 4depijlerinitiatieven die in Guatemala actief zijn. Daan Janssens lichtte toe hoe vzw Catapa heel wat jongeren weet te betrekken bij de strijd tegen de niets ontziende mijnbouwexploitatie door multi-nationale mijnbouwondernemingen. Kurt Debuyck vertegenwoordigde Vivir en Amor, een initiatief van enkele jonge West-Vlamingen die tien jaar geleden naar Guatemala trokken om er een gezondheidscentrum op te bouwen bij de Maya-bevolking. Intussen bouwden zij al een tweede gezondheidscentrum en een kleine middelbare school uit. Nu ze terug in België wonen, doen ze beroep op Belgische vrijwilligers en op het team van medewerkers die ze ter plaatse konden opleiden om het project verder te zetten.

Initiatiefnemers Guido De Schrijver en Monique Batavia presenteerden tijdens het jubileumfeest de brochure "Hoop op Gerechtigheid", een boeiend overzicht van alle initiatieven voor Guatemala in Vlaanderen. En de ‘Steungroep voor 30jaar_guatemala Rechtvaardigheid en Vrede in Guatemala' (een veel te lange naam!) kreeg een nieuwe naam en werd omgedoopt tot ‘Solidair met Guatemala."

"Dertig jaar solidariteit met Guatemala bracht heel wat teweeg, maar Guatemala blijft doodzieke patiënt die nog heel veel zorgen zal vragen.", was het besluit van één van de sprekers. De namiddag eindigde dan ook met een warme oproep om de inzet voor Guatemala ook de komende 30 jaar te blijven verderzetten.

Jacques MEVIS

De brochure "Hoop op Gerechtigheid. Dertig jaar solidariteit met Guatemala", is te verkrijgen bij "Solidair met Guatemala",
053/62 94 76, guidods@skynet.be, www.renvrguatemala.net

 


 

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel