FOS en Schone Kleren slagen waar H&M faalt

interview - maquilaWeb

Op 16 april organiseerde H&M een evenement waarmee het zich wou profileren als verantwoord bedrijf met verantwoorde kleding. Maar het blijft toch hoofdzakelijk opsmuk van de etalage. Vooral het gebrek aan vakbondsondersteuning in de textielfabrieken blijft problematisch.

Schone Kleren Campagne, die onder andere samenwerkt met FOS, zal nu de beloofde engagementen van H&M opvolgen. Intussen blijft FOS zich inzetten voor het versterken van de vakbonden in de Centraal-Amerikaanse textielindustrie.

Een gebrek aan cijfers en vakbonden

De Zweedse kledingreus engageerde zich in 2013 met een 'routekaart naar een eerlijk, leefbaar loon' om 850.000 kledingarbeiders eerlijk te verlonen tegen 2018.

Het net gepubliceerde duurzaamheidsrapport van H&M legt  nochtans geen cijfers voor die bewijzen dat er reële vooruitgang is geboekt.

"Het bepalen van de verloning moet, volgens hun plan, lokaal onderhandeld worden. Werknemers moeten dus rechtstreeks onderhandelen met hun werkgevers", zegt Sara Ceustermans, coördinatrice van de Schone Kleren Campagne. Maar in de vermelde landen waar H&M actief is,  met name in Bangladesh en Cambodja, is er van echte vakbondsvrijheid geen sprake."

Ook weigert H&M om de namen van de leveranciers die betrokken zijn bij deze proefprojecten bekend te maken. Zelfs de lokale vakbonden werden niet op de hoogte gebracht.

"Betrokkenheid van die lokale vakbonden is nochtans essentieel om het project onafhankelijk te kunnen evalueren", stelt Sara Ceustermans.

Maar dat is niet alles. Afgezien van het gebrek aan cijfermateriaal en van vakbondsondersteuning schort er wat aan de geloofwaardigheid van de campagne. Zo kan alleen H&M in 2018 hun eigen vooropgestelde doelstellingen evalueren. Er is dus niet echt sprake van transparantie.

Tenslotte is het ook erg onduidelijk hoe H&M de lopende proefprojecten wil uitbreiden naar andere fabrieken.

De Schone Kleren Campagne en FOS

De Schone Kleren Campagne is een internationaal gecoördineerd programma dat in België samenwerkt met FOS, andere NGO's en vakbonden. De organisatie zal nu samenwerken met partners in Cambodia, met o.a. het Community Legal Education Centre, en de lokale vakbond C.CADWU, en in Bangladesh met NGWF, om de reacties en de impact van H&M's Fair Living Wage initiatief te peilen.

FOS zet zich al geruime tijd in voor de verbetering van het leven van textielarbeiders, vooral in Centraal-Amerika. Meer concreet ondersteunt FOS lokale vakbonden. Hierbij wordt onder andere geholpen om de ledenaantallen uit te breiden en de onderhandelingspositie ten opzichte van de werkgever te verbeteren. Meer informatie over de partnerschappen en activiteiten van FOS in de textielsector in Centraal-Amerika vind je hieronder:

 

17 april 2015
Auteur: Sara Ceustermans, Dries Merre
Contact: dries.merre@fos-socsol.be
fosfor 3 2014

 

 

Deel dit artikel