Francquiprijs voor VN-rapporteur Olivier De Schutter

de schutterDe Belgische VN-rapporteur voor het recht op voedsel, professor Olivier De Schutter, heeft de prestigieuze Francquiprijs gewonnen. "Aan doemdenken doe ik niet mee, er is wel degelijk vooruitgang", zegt hij.Olivier De Schutter: "Als rapporteur bouw ik zelf geen waterpompen, maar ik zie wel degelijk vooruitgang."
De Schutter is professor internationaal en Europees recht aan de UCL. Sinds 2008 is hij bij de Verenigde Naties aan de slag als rapporteur voor het recht op voedsel. In die hoedanigheid adviseert De Schutter overheden en ontwikkelt hij strategieƫn om de voedselzekerheid te garanderen.

Over de landbouw van de toekomst heeft De Schutter een uitgesproken visie. Hij vreest dat kleine boeren het in veel landen zullen moeten afleggen tegen agro-industriƫle conglomeraten. "We moeten stoppen met oplossingen voor hongersnood in laboratoria te bedenken. We moeten luisteren naar de kleine boeren zelf, in plaats van hen zaken op te leggen die toch niet werken", zo luidt het.

De Schutter illustreert zijn stelling met een voorbeeld uit de Kivustreek in Congo. Daar werd een voedingsrijke variant van maniok ontwikkeld. Een mooi resultaat, ware het niet dat de onderzoekers uit het oog verloren waren dat er voor deze variant in het hele gebied geen koele opslagplaatsen voorhanden zijn.

"Geef de boeren een stem, alleen zo leer je de ware obstakels kennen en omzeilen", aldus de VN-rapporteur. Naar eigen zeggen is De Schutter niet pessimistisch. "Ik zie vooruitgang. Er is bijvoorbeeld een groeiend besef dat men plattelandsvrouwen meer middelen moet geven."

Aan de Francquiprijs is een geldsom verbonden van 250.000 euro.

www.triasngo.be
Trias vzw DOOR:

Deel dit artikel