Gedaan met openbare ontlasting in 20 dorpjes

atpcbenin

BENIN – Met ondersteuning van Protos zijn 20 gehuchten in de departementen Mono en Couffo aan het einde gekomen van het ATPC-proces (Assainissement Total Piloté par les Communautés). In augustus vinden feestelijkheden plaats in elk van de gemeenten. Tijdens deze feesten ontvangen ze een officieel 'FDAL'-certificaat, Fin de la Défécation à l'Air Libre. De eerste 5 gehuchten in de gemeenten Athiémé, Lokossa en Dogbo hebben het certificaat intussen gekregen.

Het doel van ATPC is dat de gemeenschap – na een uitvoerig traject waarin ze zelf tot inzicht komt dat een goede hygiëne in het dorp uitermate belangrijk is – zelf aan de slag gaat met de verworven kennis en zelf per familie een latrine bouwt, voor zover de middelen beschikbaar zijn. 

Het ATPC-traject werd dus succesvol beëindigd in 20 gehuchten. Elk van hen zal in de maand augustus een certificaat ontvangen van de Beninse overheidsdienst Volksgezondheid, alsook een plakkaat dat in het dorp geplaatst wordt waarop vermeld staat dat het 'FDAL' is. Met de certificering en feestelijkheden wordt niet alleen de gemeenschap in kwestie gefeliciteerd, maar worden ook de achtergebleven gehuchten gemotiveerd om hetzelfde te doen.

Adjassin-condji is een gehucht met 383 inwoners (54 huishoudens) en deel van de gemeente Athiémé, en werd als eerste 'FDAL' verklaard. De gemeenschap bouwde er zelf 59 latrines, voorzien van een mogelijkheid om de handen te wassen.

De afgevaardigde van de gemeente Athiémé sprak in zijn welkomstwoord de wens uit dat ook de andere dorpjes in Athiémé binnenkort FDAL verklaard kunnen worden, zodat er een einde komt aan de diarreeziekten. Myriam Launay, programmaverantwoordelijke van Protos, feliciteerde de 20 dorpjes en nodigde de andere gehuchten uit om hun voorbeeld te volgen. Ze deelde ook mee dat er binnenkort een 'sani-marché' in de gemeente Dogbo geopend zal worden, waar families verschillende types latrines kunnen uittesten en bouwen tegen een gereduceerde kostprijs.

 

Bertrand HOUANHO

 

Join For Water DOOR:

De uiteindelijke ambitie van ATPC (Assainissement Total Piloté par les Communautés) is dat mensen hun behoefte niet meer in het openbaar doen, maar hun zelfgebouwde latrine gebruiken.

Deel dit artikel