Gezondheidsactivisme in Congo – 3x3 : Roger gaf een diplomatencarrière op om activist te worden

Elke week laten we een Congolese gezondheidsactivist aan het woord. In drie vragen en drie antwoorden ontdek je wat hem of haar motiveerde om gezondheidsactivist te worden bij onze lokale partnerorganisatie Etoile du Sud. Vandaag is het de beurt aan Roger, 35 jaar, boekhoudassistent.

eds roger

Ik zie dat mijn engagement een blijvend resultaat heeft en dat maakt mij trots!

Wie heeft je geïnspireerd om gezondheidsactivist te worden?

<p">"Als student was ik actief bij Filimbi, een jongerenorganisatie die streefde naar verandering over heel het Afrikaanse continent. Door veranderingen in de visie van de organisatie, voelde ik me er niet meer thuis. Ik was een fervente lezer en Billy van EDS vertelde me dat ik gratis boeken kon uitlenen in hun bibliotheek. Daar leerde ik de strijd voor het recht op gezondheid kennen en dat liet mij niet meer los. Toen ik deelnam aan een conferentie van EDS, werd ik opgemerkt door de coördinator. We raakten aan de praat over politiek en gezondheid. In 2014 vroeg hij of ik zijn persoonlijke assistent wou worden."

Op welk moment besefte je dat je een rol kon spelen in de strijd voor het recht op gezondheid?

"Toen ik naar mijn huidige appartement verhuisde, ontdekte ik dat er op geen enkel van de 14 (!) appartementen een vuilbak stond. Iedereen gooide het afval zo maar voor de poort op straat. Ik begon mijn buren te sensibiliseren over het gevaar van rondslingerend afval, maar kreeg geen gehoor. Tot er op een dag een kindje aan het spelen was voor onze poort en van het afval begon te eten. De jongen werd ernstig ziek. Plots luisterden mijn buren wel naar mij. De huisbaas verplichte iedereen om hun afval in een vuilbak te doen. We organiseerden een ophaalsysteem waar alle inwoners hun eigen deel van betaalden.
Ik merkte dat ik een positieve impact kon hebben op mijn buurt en breidde mijn engagement uit naar mijn straat en later mijn hele wijk."

Hoe is je leven veranderd sinds je gezondheidsactivist bent?

"Als student internationale relaties wou ik diplomaat worden in Oeganda. Ik had er een stage gedaan in de Congolese ambassade. Nu werk ik als boekhoudassistent voor EDS, mijn leven is dus een hele andere richting uitgegaan. Dankzij opleidingen van EDS weet ik nu hoe ik concrete problemen in mijn buurt moet aanpakken en welke personen we moeten aanspreken om echte verandering te krijgen. Ik zie dat mijn engagement een blijvend resultaat heeft en dat maakt mij trots!"

Viva Salud DOOR:

Auteur: Delphine Van Belleghem - G3W

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels