Gezondheidsactivisme in Congo – 3x3 : Sylvie krijgt energie van positieve resultaten op het terrein

Elke week laten we een Congolese gezondheidsactivist aan het woord. In drie vragen en drie antwoorden ontdek je wat hem of haar motiveerde om gezondheidsactivist te worden bij onze lokale partnerorganisatie Etoile du Sud. Vandaag is het de beurt aan Sylvie, 45 jaar, voorzitster van de raad van bestuur.

eds sylvie

Wie heeft je geïnspireerd om gezondheidsactivist te worden?

"Als redactiemedewerkster bij de krant l'Observateur bracht ik verslag uit van activiteiten rond cultuur en ontwikkeling. Zo leerde ik in 2009 EDS kennen tijdens één van hun publieke activiteiten. De vrijwilligers van de volksgezondheidscomités vertelden er over de moeilijkheden waar ze tegenaan lopen op het terrein. De animatoren van EDS stelden voor om samen te werken met lokale overheden en lokale leiders om deze problemen op te lossen. Ik was sterk onder de indruk van hun aanpak en bleef EDS van op afstand volgen. Na een tijdje werd ik door de coördinator gevraagd om halftijds voor EDS aan de slag te gaan als communicatiemedewerkster."

Op welk moment besefte je dat je een rol kon spelen in de strijd voor het recht op gezondheid?

"Als medewerkster van EDS ging ik regelmatig op het terrein om de realisaties en context beter te leren kennen. Ik was gefascineerd door de vele vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor hun gemeenschap. Ze streden tegen erosie, tegen ondervoeding bij kinderen, tegen onhygiënische leefomstandigheden. Ik werkte toen nog halftijds bij de krant en begon ook daar steeds meer over EDS te spreken met mijn collega's. Ik startte er mijn eigen kleine gezondheidscampagnes en kreeg zelfs de bijnaam "Maman Bopeto", genoemd naar de deur-aan-deur afvalophalers. De combinatie tussen mijn twee jobs werd te zwaar, dus koos ik voor een fulltime positie bij EDS."

Hoe is je leven veranderd sinds je gezondheidsactiviste bent?

"Als redactiemedewerkster bij l'Observateur was ik ook al met ontwikkelingsvraagstukken bezig, maar pas sinds ik Etoile du Sud heb leren kennen zag ik pas echt wat de positieve impact van gezondheidsactivisme kan zijn. Ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn beslissing om mij voor EDS te engageren."

Lees ook de andere interviews in deze reeks:

 

Viva Salud DOOR:

Auteur: Delphine Van Belleghem - G3W.be

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels