Grondwet Benin: recht op water en sanitaire voorzieningen

p11

In de Beninese grondwet zijn reeds heel wat aspecten opgenomen - zoals het recht op onderwijs – maar het recht op drinkwater en sanitaire voorzieningen wordt er momenteel niet expliciet in vermeld. De nieuwe president Patrice Talon kondigde verschillende politieke hervormingen aan en wil graag de wetgeving verbeteren en uitbreiden. Hij stelde hiervoor op 6 mei een commissie aan, die 100 dagen de tijd heeft om een rapport over de mogelijke hervormingen uit te werken.

In het kader van deze hervormingen is het CANEA – waarvan Protos deel uitmaakt – aan lobbywerk begonnen om het recht op drinkwater en sanitaire voorzieningen op te nemen in de grondwet van Benin. De lokale watersector verwacht dat er zeker een opportuniteit is, want de president kondigde in zijn toespraak op 6 april aan werk te willen maken "van het uitroeien van de armoede, het beschermen van de armsten en van iedereen toegang te geven tot water en energie, aangezien het onvervreemdbare rechten zijn die rechtstreeks gelinkt zijn aan ontwikkeling".

Join For Water DOOR:

CANEA, Cadre de Concertation des Acteurs non étatiques du secteur Eau et Assainissement, doet pleidooiwerk om het recht op drinkwater en sanitaire voorzieningen op te nemen in de grondwet van Benin.

Deel dit artikel