Grote (sanitaire) uitdagingen in de scholen van Isale

3 latrines bij de school van Muberure (die niet door Protos gebouwd werden). De latrine in staalplaat werd meegesleurd door de regen. Protos en zijn partner AVEDEC gaan er 2 EcoSan-latrineblokken bouwen. © Protos

In 2010 bleek uit een onderzoek dat slechts 35,3% van de basisscholen in Burundi toegang hebben tot drinkbaar water en dat amper 38% van de scholen over een degelijke latrine beschikken. De enquête bracht ook de zwakke kennis aan het licht inzake hygiëne, zowel bij leerlingen als bij hun ouders. Ook bleek dat de situatie in de scholen op het platteland het ergst was.

Er zijn verschillende factoren die de situatie nog verergeren: het gratis basisonderwijs, het feit dat Burundese vluchtelingen massaal terugkeren, het hoge geboortecijfer... Eerder werd een maximum van 50 leerlingen per klas vastgelegd, en een minimum van 1 latrine per 50 jongens en 1 latrine per 40 meisjes. Vandaag zijn er 100 leerlingen per klas, en het aantal latrines is niet evenredig gestegen.

HAMS-normen worden niet gehaald

De gemeente Isale ontsnapt niet aan deze evolutie. Volgens Lucien Mbanjevyiza, gemeentelijk directeur voor onderwijs, zijn er 24 functionele basisscholen, maar voldoet er niet één aan de HAMS-normen (hygiène et assainissement en milieu scolaire).

Mbanjevyiza beschikt over de geactualiseerde cijfers van 11 scholen. Slechts 2 scholen hebben een waterpunt binnen de schoolmuren, de andere zijn aangewezen op een bron. 7 van de 11 scholen heeft een latrine voor gemiddeld 100 à 200 leerlingen.

Onvoldoende middelen

Het gebrek aan een adequate sanitaire infrastructuur is groot in de gemeente Isale, en dat is voor een groot deel te wijten aan het zeer moeilijke, bergachtige terrein. Door een gebrek aan middelen bouwen de scholen en de inwoners zelf latrines in niet-duurzame materialen op de vaak erg steile hellingen. Bij een sterke regenval worden de latrines meegesleurd en vullen de putten zich met water, wat tot gevaarlijke situaties leidt voor de kinderen.

Volgens Bucumi Anselme, directeur van de basisschool van Muberure, komen dergelijke regens 2 keer per jaar voor. "De zondvloed op 9 februari 2014 heeft de wijken Gatunguru en Carama volledig overspoeld. Het latrineblok van onze school werd ook meegsleurd door de regen. Daarna hebben we een ander blok met drie latrines voor 1600 leerlingen verhuisd. Dat blok is inmiddels ook weer meegesleurd door de regens tijdens de maand mei van dit jaar."

Protos en zijn lokale partner AVEDEC willen de situatie inzake hygiëne en sanitaire voorzieningen in Isale verbeteren. Zo zullen we in de basisschool van Muberure twee EcoSan-latrineblokken bouwen van 2 keer 4 latrines. Zodra de bouw klaar is, zullen de activiteiten van de HAMS-clubs beginnen. Dit zijn clubjes van leerlingen die spelenderwijs de regels ivm goed hygiënisch gedrag aan elkaar aanleren. En in de school van Nyarumpongo komt er een waterpunt. De HAMS-activiteiten zijn er net begonnen.

 

Meer info over het Protos-programma in Isale.

Carinie Masumbuko - Protos Burundi

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel