Haiyan: drie maanden laterDe immense toestroom aan humanitaire hulp in de nasleep van Tyfoon Haiyan heeft duizenden levens gered. Maar drie maanden later moeten we vaststellen dat de armste kokosboeren, handelaars in kokosproducten en vissers door de mazen van het hulpnet glippen.De doortocht van de krachtigste tyfoon ooit geregistreerd heeft meer dan 16 miljoen Filipijnen heeft getroffen. Drie maanden later bevinden miljoenen mensen zich nog steeds in een erg kwetsbare situatie. En zoals vaak het geval is, worden de armste en meest kwetsbare gezinnen het hardst getroffen. 
 

Vissers en kokosboeren aan hun lot overgelaten


Meer dan een miljoen gezinnen die door Haiyan werden getroffen, leefden van de kokosteelt. De tyfoon verwoestte echter meer dan 33 miljoen kokospalmen die nu zes tot acht jaar nodig hebben om terug te groeien. Maar geen cent van de door de Verenigde Naties verzamelde fondsen is bij de kokosboeren en vissers beland. Bovendien blijf het wachten op de steun die de Filipijnse regering beloofde voor de landbouw en wederopbouw van de regio
Voor de ramp leefde reeds 60% van de kleine boeren in armoede: de komende jaren zullen deze boeren met serieuze verliezen geconfronteerd worden.

Ze moeten nu ook zo snel mogelijk de beschadigde bomen ruimen alvorens die beginnen te rotten en dus de perfecte broedplaats worden voor allerlei ongedierte, zoals de neushoornkever. Ze worden hierin echter tegengewerkt door de oneerlijke grondwetgeving: de landarbeiders hebben de toestemming van de grondbezitters nodig voordat ze mogen ruimen.

Haiyan verwoestte ook meer dan 30.000 vissersboten en veel gezinnen verloren hun voornaamste bron van inkomsten. Door een wet die de bouw van woningen op minder dan 40 meter van de kust verbiedt, hebben deze mensen die van de zee en mangroven leven bovendien vaak geen toegang meer tot hun boot, bij gebrek aan een veilige nabijgelegen woning.

Lees verder op Oxfamsol.be.

 
BRON: Oxfam Solidariteit
 
Oxfam-Solidariteit DOOR:

Deel dit artikel