Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest lanceert solidariteitssysteem voor water en sanitatie

Brussels Minister Céline Frémault, verantwoordelijk voor o.a. Leefmilieu, kondigde op 26 juni aan dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest projecten zal steunen voor de toegang tot drinkwater in landen in ontwikkeling via een eerste projectoproep.

brussel sol systeem

© Protos

"Deze eerste editie komt er na de intentieverklaring van het Gewest om op de internationale bekommernissen een antwoord te bieden om van de toegang tot drinkwater en sanering ervan een fundamenteel recht te maken en draagt hierdoor bij aan de realisatie van de Millennium Ontwikkelingsdoelen (MOD)", licht de minister toe.

Het fonds met een eerste budget van € 304.919,51 kwam tot stand omdat door een Brusselse Ordonnantie de intercommunale HYDROBRU geacht wordt een bedrag van € 0.005 per m³ verkocht water per boekjaar voor te behouden voor internationale solidariteit.

Vanaf 30/6 tot 30/9/2015 loopt een projectoproep voor projectvoorstellen in landen in ontwikkeling die in aanmerking komen om te co-financieren. Een selectiecomité samengesteld uit vertegenwoordigers van de openbare sector, van het middenveld actief in water en internationale samenwerking en van de sociale partners zullen in oktober minstens 3 projecten weerhouden voor cofinanciering.

Protos is verheugd dat er nu 3 gedecentraliseerde samenwerkingsmechanismen rond water voor ontwikkelingslanden operationeel zijn van uit België, die lokale overheden, lokale ngo's en gemeenschappen in landen in ontwikkeling zullen ondersteunen op het vlak van de toegang drinkwater en sanitatie. Naast het Vlaams Partnerschap Water voor Ontwikkeling (opgericht in 2004) en het Fonds de Solidarité Internationale pour l'Eau van het Waals Gewest (operationeel sinds 2009) volgt nu het Brussels solidariteitssysteem , wat zich kenmerkt door een stevige wettelijk verankering.

 

 

Het persbericht:
http://celinefremault.be/2015/06/26/la-region-de-bruxelles-capitale-soutient-des-projets-dacces-a-leau-potable-dans-les-pays-du-sud/

 

De projectoproep:
http://www.environnement.brussels/news/appel-projet-daide-au-developpement-pour-des-projets-lies-au-secteur-de-leau

http://www.hydrobru.be/fonds-de-solidarite-internationale/

 

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel