Honduras: Van wie is het land?

Een getuigenis van Bart Smit, coöperant van Broederlijk Delen in Honduras. Bert werkt er sinds oktober 2003 bij een boerenvakbond.

"Vanmorgen moest ik vroeg opstaan. Ik moest namelijk enkele boerengemeenschappen bezoeken. Sinds oktober vorig jaar werk ik bij de boerenvakbond CNTC in Honduras. Ik ben daarheen uitgezonden als ontwikkelingswerker door de Belgische organisatie Broederlijk Delen. Deze week was ik bezig een aantal provinciale kaderleden te trainen in leiderschapsvaardigheden, vrouwenrechten, Aids-voorlichting, …

Omdat ze ook wat praktijkervaring moeten opdoen, bezochten we enkele basisgroepen. Daar konden de deelnemers van de cursus met hen praktische oefeningen doen. Mensen interviewen, voorlichting geven, enzovoorts.

Achterop een pick-up reden we naar het dorpje Jardin Clonal aan de Caraïbische kust. Het was er warm en drukkend. Snel wezen de mensen ons een aantal omgevallen boomstammen onder de struiken, daar konden we lekker koel zitten te praten. De vrouwen praatten meteen honderduit. De mannen zaten achteraf en leken pas iets te zeggen slechts iets als het echt nodig was.

De cursusleden begonnen meteen de mensen te interviewen: "Van wie is deze grond die jullie bewerken?" Ja, dat is juist het grote probleem. Het grondbezit is namelijk nooit goed vastgelegd. Sommigen zeggen dat het van een oud proefcentrum van de universiteit is. Een grootgrondbezitter die in de buurt woont vindt dat hijzelf recht op het land heeft. "

Deel dit artikel