Hondurese onderneemsters organiseren zelf opleidingen

De Vlaamse ontwikkelingsorganisatie Trias heeft in Honduras een op maat gemaakte bedrijfsopleiding gegeven aan 340 vrouwen van Codimca. Deze vereniging kan de opleiding voortaan op eigen kracht verder uitrollen.

opleidingen

In Honduras leven acht plattelandsvrouwen op de tien in armoede of extreme armoede. Hun inkomsten liggen 70 procent lager dan die van mannen. De vrouwen vertegenwoordigen slechts 11 procent van het totale kredietvolume voor economische activiteiten. Ook veelzeggend is dat ze amper één procent van de landbouwgrond in eigendom hebben.

Zelfontwikkeling

Met financiële steun van de Europese Unie zorgt Trias ervoor dat kansarme vrouwen van de Lenca's en Garifuna's - twee indiaanse volkeren - stap voor stap op eigen benen kunnen staan. De hefboom voor de zelfontwikkeling van deze vrouwen is hun vereniging Codimca, die zesduizend leden telt.

'We hebben een bedrijfsopleiding ontwikkeld op maat van deze plattelandsvrouwen', vertelt medewerkster Daysi Mejiavan Trias Centraal-Amerika. In een eerste fase kregen 54 vrouwen een reeks trainingen in boekhouding, marketing en andere bedrijfsvaardigheden. Daarna kregen nog eens 290 vrouwen dezelfde opleiding door gebruik te maken van studiekringen.

Duurzaamheid

'De meerwaarde van Trias is dat de aangereikte methodologie niet alleen focust op economische winstmaximalisatie. De opleiding houdt evengoed rekening met de sociale en ecologische duurzaamheid van de activiteiten die onze vrouwen op de rails proberen te zetten', zegt Yasmin López, nationaal coördinator van Codimca.

Gloria Márquez (zie foto), een vrouw uit het departement Intibucá die zich bezighoudt met de verwerking en verkoop van basisgranen, reageert opgetogen. 'Dit soort opleiding heb ik nooit eerder gekregen. Ik heb echt het gevoel dat ik een andere onderneemster geworden. Met getallen heb ik het altijd moeilijk gehad, maar deze keer heb ik me erdoor geworsteld. Dat geeft me het nodige zelfvertrouwen om mijn zaak naar een hoger niveau te tillen.'

Schaalvergroting

Belangrijk is dat Codimca dankzij dit project over alle nodige middelen beschikt om de bedrijfsopleiding ter beschikking te stellen van alle leden. Zo kunnen ook duizenden vrouwen die niet in het projectgebied wonen de uitzichtloze overlevingseconomie inruilen voor een bedrijsmodel van persoonlijke ontwikkeling, gekoppeld aan economisch rendement.

Steun samen met Trias ondernemende vrouwen in Centraal-Amerika

Deel dit artikel