Hoogzwangere mensenrechtenactiviste gearresteerd in Colombia

Dinsdag werd de Colombiaanse mensenrechtenactiviste Carolina Rubio gearresteerd in Colombia. De hoogzwangere vrouw was pas teruggekeerd uit België. Ze presenteerde hier aan verschillende Belgische en Europese beleidmakers een rapport van de Colombia-Europa-VS-coördinatiegroep over de slechte mensenrechtensituatie in Colombia. De arrestatie van Rubio maakt deel uit van een reeks recente aanvallen tegen mensenrechtenactivisten. ‘Broederlijk Delen is bezorgd om haar veiligheid en roept de Belgische regering op om deze case van dichtbij op te volgen’ zegt Pol De Greve, directeur van Broederlijk Delen.

Carolina Rubio, van de Nationale Beweging voor Slachtoffers van Staatsmisdrijven (MOVICE) in Colombia, was drie weken geleden nog in Brussel voor de algemene vergadering van het Internationaal Bureau voor Mensenrechten – Actie Colombia (OIDHACO). OIDHACO is een koepel van Europese solidariteitsbewegingen en ngo's die rond mensenrechten in Colombia actief zijn, waar Broederlijk Delen lid van is. Carolina Rubio woonde de algemene vergadering bij als vertegenwoordigster van de Colombiaanse koepel van mensenrechtenorganisaties.

Tijdens haar bezoek sprak Carolina Rubio met een aantal Belgische senatoren, leden van de Europese Commissie, en verschillende diplomatieke vertegenwoordigingen bij de Europese Unie. Daar lichtte ze de huidige mensenrechtensituatie toe sinds het aantreden van de nieuwe regering in Colombia. ‘In augustus volgde Juan Manuel Santos voormalig president Álvaro Uribe op. Hoewel de nieuwe regering veel beloftes maakt en zich communicatief minder agressief opstelt tegenover mensenrechtenverdedigers, is de situatie in de praktijk nog niet verbeterd’, aldus Tamira Gunzburg, beleidsmedewerkster bij Broederlijk Delen. Volgens het verslag dat Rubio presenteerde, werden er in de eerste 75 dagen van de regering Santos minstens 22 activisten vermoord. Hoewel maar liefst 97% van de misdaden tegen mensenrechtenverdedigers ongestraft blijven, heeft de nieuwe regering van de wetgeving tegen straffeloosheid nog geen werk gemaakt.

Carolina Rubio riep samen met vertegenwoordigers van OIDHACO, Broederlijk Delen, en de Belgische Coördinatie voor Colombia onze beleidsmakers op om het verbloemde discours van Santos niet te geloven tot er werkelijke verbeteringen zichtbaar worden. Haar boodschap wordt des te dringender nu we vernemen dat ook zij is gearresteerd. De reden voor haar arrestatie is voorlopig niet bekend.

Wij roepen de Belgische regering op om deze case van dichtbij op te volgen en er bij de Colombiaanse overheid op aan te dringen om Rubio’s situatie te verduidelijken, haar een eerlijk proces te geven, en haar gezondheid voorop te stellen.

Broederlijk Delen DOOR:

Deel dit artikel