Hoop voor Francine in Rwanda

DSCN1133Dit is Francine Mukamisha met haar drie kindjes, uit Kabuga in het Zuiden van Rwanda. Ze ziet er moe uit op de foto, want ze had de hele ochtend met haar groep gewerkt aan het ontginnen van een stuk moerasland. Fysiek heel zwaar werk, zeker zonder een goed ontbijt.

Francine en haar gezin hebben geen eigen land en ze moeten rondkomen van los werk als dagloners. Ze eten 1 keer per dag. Slechts gedurende een paar maanden per jaar, als ze hun loon in natura (bonen) uitbetaald krijgen, kunnen ze twee keer per dag eten.

Land geeft leven

APROJUMAP heeft door de jaren heen honderden gezinnen een duwtje gegeven om zich aan de absolute armoede te ontworstelen. Met de steun van Broederlijk Delen zijn Francine en haar groep in februari begonnen met het bewerken van een stuk land buiten het dorp.

Het land kregen ze in bruikleen van een nabij gelegen klooster. Francine en 19 andere gezinnen hopen op het einde van het seizoen ongeveer 100 kilo rijst per deelnemer te kunnen verdelen. Ze kijkt enorm uit naar de oogst: "Ik verheug me erop dat we straks de rijst kunnen oogsten en dat we dan minder zorgen hebben."

Francine gered door één simpel landbouwpakket

DSCN1125Voor Francine en die 19 gezinnen werd door Broederlijk Delen en haar partnerorganisatie APROJUMAP een simpel landbouwpakket van 16 euro samengesteld. Ieder gezin krijgt een hak, zaaizaad en enkele fruitboompjes. Daarna krijgen enkele gezinnen van de groep een drachtige geit ter waarde van 40 euro.

De jonge geitjes gaan naar andere leden van de groep. Ze zijn niet enkel afhankelijk van giften. De groep heeft besloten om een spaarkas te starten. Elk lid stort daarin wekelijks 100 franc, gelijk aan 10 eurocent. Met al die kleine beetjes hebben ze zelf al bijna 40 euro gespaard. Voor hen een groot kapitaal.

Samen staan we sterk

De kracht van het hele verhaal is dat Francine nu deel uitmaakt van een groep van lotgenoten. De naam die de groep heeft gekozen betekent in het Nederlands: '"ik omarm je en samen staan we sterk'.

Een hak of gieter op afbetaling

Een hak of gieter krijgen ze niet zomaar cadeau, maar wel op afbetaling. APROJUMAP schiet hen het geld voor en elke maand betalen ze 20 eurocent terug. Dat krikt hun eigenwaarde op en het project, met steun van Broederlijk Delen, kan opnieuw investeren in ander gereedschap.

We helpen 20 arme gezinnen op zo'n manier dat ze zelf hun toekomst kunnen uitbouwen. Want we willen samen gaan voor duurzame oplossingen.

Deel dit artikel