Hulporganisaties roepen op tot opschorting van verdere uitbreiding EU-Israël relaties

Een coalitie van humanitaire- en ontwikkelingsorganisaties heeft de Europese Unie vandaag opgeroepen om de uitbreiding van haar relaties met Israël op te schorten totdat Israël akkoord gaat met een allesomvattend staakt-het-vuren en vrije humanitaire doorgang tot de Gazastrook garandeert.

Deze oproep komt aan de vooravond van de informele bijeenkomst van Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Praag, aanstaande donderdag en na het bezoek van een vooraanstaand vertegenwoordiger van de EU aan de regio op 5 januari. Tijdens dit bezoek wees Israël de Europese voorstellen voor een onmiddellijk staakt-het-vuren af.

“Israël is de diplomatieke inspanningen van de Europese Unie uit de weg gegaan en de delegatie is met lege handen teruggekomen. De geloofwaardigheid van de EU staat op het spel. Het is onvoorstelbaar dat de EU overweegt voordelen gekoppeld aan Europees partnerschap te geven aan een regering die het internationale humanitaire recht schendt en weigert te onderhandelen over een onmiddellijke beëindiging van het geweld. Het is nu tijd voor een krachtdadig optreden van de EU,” aldus Pol De Greve, directeur van Broederlijk Delen. 

De coalitie van organisaties uit tien Europese landen – waaronder Broederlijk Delen, Oxfam, World Vision en Muslim Aid – waarschuwt dat de humanitaire situatie in de Gazastrook, die al benard was na een blokkade van 18 maanden, het crisispunt heeft bereikt door het huidige militaire conflict. Zowel Israël’s offensief in Gaza als de raketaanvallen van Hamas op Israël hebben burgerslachtoffers geëist. Dit is onaanvaardbaar.

Meer dan een miljoen Palestijnse burgers in Gaza kampen met een extreem tekort aan elektriciteit en water, en duizenden mensen zijn hun huis ontvlucht. Voedsel wordt steeds schaarser. Ziekenhuizen kunnen niet functioneren zonder elektriciteit en zijn afhankelijk van noodgeneratoren. Ze kunnen geen adequate zorg leveren aan het grote aantal slachtoffers. Vanwege het gebrek aan elektriciteit zijn de stations die het afvalwater wegpompen buiten gebruik en loopt  het rioolwater door de straten.

“Dit is niet het moment om voordelen te geven aan een partij in dit conflict. De burgerslachtoffers en de vernietiging van huizen, scholen en de basisinfrastructuur in Gaza zijn weerzinwekkend en ze nemen nog toe. We kunnen onze relaties met Israël niet uitbreiden terwijl dit soort schendingen plaatsvindt,” zegt Brigitte Herremans, medewerker Midden-Oosten Broederlijk Delen-Pax Christi Vlaanderen.

De coalitie van organisaties roept daarom de EU op om haar fundamentele waarden te handhaven door:

  • Het proces van uitbreiding van de EU-Israël relaties te schorsen totdat een volledig, allesomvattend en permanent staakt-het-vuren tussen alle partijen is bereikt en Israël vrije humanitaire toegang garandeert
  • Duidelijk te stellen dat partnerschap met de Europese Unie gekoppeld is aan respect voor het internationaal humanitair recht en de mensenrechten;
  • Binnen de VN Veiligheidsraad voor een bindende resolutie te zorgen waarin een onmiddellijk staakt-het-vuren wordt geëist, inclusief opvolgingsmechanismen die het naleven van het staakt-het-vuren door beide partijen garanderen

“De EU is eensgezind dat een onmiddellijk staakt-het-vuren en het openstellen van de grensovergangen naar Gaza de enige manier is om de dramatische situatie in Gaza te verbeteren en een veilig bestaan voor burgers aan beide zijden te garanderen. Alleen een allesomvattend staakt-het-vuren kan het afvuren van raketten naar Israël stoppen. De EU moet nu gebruik maken van de voorhanden drukkingmiddelen om de Israëlische leiders te overtuigen akkoord te gaan met het staakt-het-vuren, ” aldus nog Brigitte Herremans.

Noot: De coalitie breidt verder uit en  bestaat nu al uit volgende organisaties:
Broederlijk Delen, Christian Aid, Danish Church Aid, Diakonia, Euro-Mediterranean Human Rights Network, FIDH, Intermon, Medico International, Muslim Aid, Oxfam, Oxfam France, Trócaire, United Civilians for Peace, World Vision.

Deel dit artikel